Erdély keleti határához ért az Eurázsiai Történelmi Lovasút

MTI   ·   2012.03.27. 14:02

A Gyimes-völgyben kedden lépték át Erdély keleti határát az Eurázsiai Történelmi Lovasút résztvevői, akik Kazahsztán és Irán felé tartva már közel kilencszáz kilométert tettek meg a tervezett hétezer kilométerből.

Bencze István, az expedíció vezetője kedden elmondta: az éjszakát Csíkszeredától 36 kilométerre, a Gyimesközéplok községhez tartozó Borospatakán töltötték. A lovakkal kapcsolatos apróbb nehézségeket leszámítva eddig minden az eltervezettek szerint alakult. Erdélyben mindenütt olyan vendéglátóik voltak, akik róluk is, a lovaikról is gondoskodtak, és akik az útjuk céljával, a képviselt értékekkel is azonosulni tudtak. Ez értékek sorában a magyarság történelmének a megmutatását, az együvé tartozás érzésének az erősítését, a honfiúi érzés elmélyítését említette.

Bencze István, Chemez Farkas és Béres Sándor március elsején indultak el Budapest közeléből, és átlagosan napi negyven kilométert haladtak kelet felé. Helyenként lovagoltak, máshol pedig a lovak mellett gyalogoltak, hogy kíméljék az állatokat. A gyakori kaptatók és lejtők ugyanis meglehetősen megerőltetőek mind az ember mind az állat számára. A legnagyobb erőpróbát a szilágysági Meszes hegységben való átkelés jelentette. Ott 24 óra alatt két óra alvással 85 kilométert tettek meg.

A lovasok az elkövetkező napokban erőltetett menet végén érnek a Duna mellett fekvő Galacra, ahonnan visszaküldik a lovaikat Magyarországra, és hajón folytatják útjukat a Feket- tenger túlsó partján fekvő Grúziáig.

Amint az expedíció vezetője elmondta, célszerűnek látszott, hogy Grúziában, Azerbajdzsánban és Kazahsztánban helyben bérelt lovakon folytassák az útjukat. Így gyorsabban haladhatnak, és elkerülik a lovak határon való átléptetésének a bonyodalmait.

A tervek szerint július ötödikén érkeznek Asztanába, Kazahsztán fővárosába. Itt a csapat részt vesz a Kunszövetség által korábban tiszteletbeli örökös kunkapitánnyá választott Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnök születésnapi ünnepségén. Asztanából Irán fővárosába, Teheránba repülnek, ahonnan további öt héten át lovagolnak egészen Shiráz városáig.

Kapcsolódó hírek