Harminc új Vectront bérelne a ZSSK

Korcsmáros Gábor   ·   2024.09.11. 12:00
Vihodna

A szerződés betűje szerint előbb tizenöt mozdonyt bérelnének, amit később megvásárolhatnak, további tizenöt nagyvas bérlése pedig opció. A Gorillákat meg küldik nyugdíjba...

Mozdonybérlési közbeszerzési pályázatot írtak ki Szlovákiában – a szlovák személyszállító vasúttársaság ugyanis szeretné lecserélni szépkorú vontatójárműveit, azokat, amelyeket még a múlt évezredben gyártottak. Nyugdíjba küldenék a Gorillákat és Persingeket is. Eddig összesen tíz Vectron dolgozik a ZSSK-nak. 

A vasúttársaság tizenöt Siemens Vectron villamos mozdony bérlésére írt ki közbeszerzési pályázatot. A dokumentum részleteiből kiderül, hogy ezeket tíz éves bérlést követően meg is vásárolhatják majd. További tizenöt Vectron bérlésére pedig opcionálisan van lehetőség. A ZSSK korábbi elképzelései még arról szóltak, hogy egyből vásárolni szerettek volna mozdonyokat, most viszont mégis a bérlés mellett döntöttek. A bérleti viszony mellett a mozdonyok tíz évre szóló karbantartása is tárgya a szerződésnek. A tervek szerint a Siemens gépei a szomszédos országokba is bejárhatnak. 

Elég szűkös határidőt szabtak a járművek leszállítására, az első öt mozdonyt már idén decemberig át kellene vennie a vasúttársaságnak, a következő öt Vectron 2025 decemberéig, az utolsó ötös csomag pedig 2026 december 10-ig érkezhet meg a ZSSK-hoz.  

Nyitókép: ZSSK
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek