Hat Pendolinója marad a ČD-nek

Korcsmáros Gábor   ·   2023.03.11. 18:00
Pendolino

Nem javítják meg a tavalyi balesetben súlyosan megkárosodott egységet. 

A Cseh Vasutak igazgatótanácsa úgy döntött, nem javítják meg a 2021 júniusában balesetet szenvedett 680-as sorozatú Pendolinó szerelvényt, mert az túl költséges lenne. Tavaly nyáron egy tolatást végző Kocúrral ütközött össze Bohumínban (Oderberg). Akkor a balesetben öt utas sérült meg, sőt elhunyt a Pendolino mozdonyvezetője, akiről később kiderült, alkohol behatása alatt vezette a vonatot. A Cseh Vasutak szakértői vizsgálatot indítottak a villamos motorvonat egység megjavításának ügyében, a becslések szerint a helyreállítás 200–250 millió koronába kerülne.

Ez a vezetőség szerint már olyan költség, amelyet nem érdemes a szerelvényre fordítani.

A Cseh Vasutak döntése szerint a szerelvény használható részeit pótalkatrészekként használják fel. A Pendolinók egyébként nincsenek bebiztosítva, erre nem volt kitétel a szerződésben, mikor vásárolták őket. Egy Pendolinót azonban már javítottak, a Studenkában pórul járt egységet még megjavították, 210 millió koronába került a javítása. 

A hónapok óta tartó kocsihiányt tetézi, hogy jelenleg a ČD-nek csak négy üzemképes Pendolinója van, hatból egy főjavítás alatt van, egy másik szerelvény pedig március elsején kisklott Zsolna állomáskörzetében. Ennek javítása zajlik, a kár nem annyira jelentős, de így is legalább március végéig a javítóműhelyben marad. A Pendolinók kiesése miatt a Cseh Vasutak kénytelen más szerelvénnyel pótolni a presztizsjáratait Prága és Ostrava között. A Pendolinókat helyettesítő vasúti kocsik pedig máshol okoznak hiányt, ezért több alkalommal esik meg, hogy előkerül egy-egy bautzeni is a szerelvényekben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek