Hazai gyártású villamos mozdonyokat vásárol a TCDD Taşımacılık

iho/vasút   ·   2024.03.21. 13:35
turasas_e5000

A prototípus tavalyi bemutatását követően kilencvenöt E5000-esre nyújtotta be igényét a török nemzeti vasút.

A fővonali járműveket a török állam tulajdonában álló Türasaş mozdony- és vasútijárműgyár építi meg Eskişehirben. A felek a napokban írtak alá megállapodást.

A Tübitak által tervezett és a Türasaş által gyártott E5000-es mozdony prototípusát tavaly mutatták be. A négytengelyes, 25 kilovolt 50 hertzes váltakozó áramról üzemelő villanygép ötezer watt összteljesítményét négy hazai fejlesztésű, egyenként 1280 wattos váltakozó áramú (AC) vontatómotor állítja elő, mellyel a mozdony száznegyven kilométer per órás üzemi sebességet érhet el. A mozdony megfelel az átjárhatósági előírásoknak (TSI).

A szerződés kapcsán a török közlekedési miniszter, Abdulkadir Uraloğlu elmondta, büszkék arra, hogy azon kevés országok között szerepelhetnek, akik saját technológiával rendelkeznek a mozdonygyártási szektorban. Kiemelte: az első E5000-esben a helyi előállítású alkatrészek aránya körülbelül hatvanöt százalék – a vontatási rendszer, a transzformátor, a segédhajtás, az áramátalakító, a mozdonyszekrény, a forgóváz és a vonatbefolyásoló rendszer helyi beszállítóktól érkezik –, de a sorozatgyártás során el akarják érni a nyolcvan százalékot – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az első teljes mértékben török gyártású villamosmozdony, az E5000-as prototípusa. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek