Indiai gyártású vasúti kocsikat vesz Banglades

iho/vasút   ·   2024.07.06. 16:10
banglades_rites_india_szemelykocsi

Az Indian Railways mérnöki tanácsadó leányvállalata, a RITES kétszáz személykocsit szállíthat a dél-ázsiai országba.

A bangladesi főváros Dhakában nemrégiben aláírt, 111,3 millió dollár (jelenlegi árfolyam alapján 38,5 milliárd forint) értéket képviselő megállapodást az Európai Beruházási Bank (EIB) finanszírozza.

A beruházás globális közbeszerzési eljárásnak megfelelően zajlik. A tenderkiírás szerint az indiai (1676 milliméteres) széles nyomtávú kocsikat harminchat hónapon belül kell legyártani és üzembe helyezni, melyet egy huszonnégy hónapos garanciaidőszak követ. A járműveket várhatóan az Indian Railways (IR) egyik saját gyártóüzeme fogja megépíteni. A RITES a tervezésben, az alkatrészellátás és a képzés terén nyújt majd szakértői segítséget. A szerződés kiemeli a növekedés iránti elkötelezettséget a hazai fejlesztésű, világszínvonalú vasúti gördülőállomány exportja révén, az indiai kormány „Készítsd Indiában, a világért” elnevezésű stratégiai elképzelésével összhangban.

A tanácsadó cég korábban százhúsz LHB típusú, széles nyomtávú kocsit, valamint harminchat széles és tíz méteres nyomközű mozdonyt szállíthatott a Bangladesh Railways-nek (bengáliul: বাংলাদেশ রেলওয়ে). Ezen felül különféle infrastrukturális beruházásban is részt vett – számol be a Railway Gazette.

Az 1974-ben alapított, 2023 óta úgynevezett Navratna státuszú állami vállalat, a RITES (Rail India Technical and Economic Service) jelentős jelenléttel bír a közlekedési tanácsadási és mérnöki szektorban Indiában. Több mint öt évtizednyi tapasztalattal a háta mögött cég a világ kishíján hatvan országában valósított már meg beruházásokat, Ázsiától Afrikáig, Közép- és Dél-Amerikán át a Közel-Keletig.

A másfél Magyarországnyi területű, ám 170 millió lakosú dél-ázsiai ország vasúthálózata körübelül 3600 kilométer hosszú, ennek nagyobbik hányada (1600 kilométer) méteres nyomtávú, 1225 kilométer pedig indiai széles nyomtávval épült ki. Cirka 1600 kilométeren fonódott a két nyomtáv, és hasonló hosszon fut kétvágányú vasútvonal.

(Nyitóképünkön egy Bangladesnek gyártott személykocsi. Kép forrása: RITES / railmarket.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek