Indul a balatoni felújítás!

iho   ·   2014.08.27. 18:45
00kicsi

A Balaton déli partján futó, 30-as számú vasútvonal nyáron az ország második legnagyobb forgalmát kénytelen elviselni. Az egyvágányú pályát utoljára közel fél évszázada újították fel, a menetrend szerinti száz kilométer per órás sebesség már nehezen tartható. A jelenlegi hatvanas–nyolcvanas lassújelek helyett – a pályafelújítás következtében – újra százas tempót ígérnek az illetékesek a következő szezonra.

Egy vágányból kettő lesz jövőre!<br>(fotó: Tevan Imre)

Hogy is történik majd a felújítás? Szabadifürdőtől Zamárdi felsőig épül új, kétvágányú pálya, Balatonvilágoson, Siófokon és Zamárdiban négy kilométernyi zajvédő fal és tizenhét kilométer zaj- és rezgéscsillapító ágyazat épül. Korszerűbbé, biztonságosabbá alakítják át a közúti és gyalogosátkelőket, a siófoki Vitorlás utcánál közúti aluljáró épül. Balatonaliga, Szabadisóstó, Zamárdi felső állomásokon és Balatonvilágos, Szabadifürdő, Balatonszéplak alsó és felső megállóhelyeken a peronok magasperonná épülnek át.

A Lepsény–Szántód-Kőröshegy közötti szakasz átépítésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult. A szerződéskötést követően, 2014 nyarán a Déli-part 2013 Konzorcium az előkészítési munkákat megkezdte. A tervezett vágányzár 2014 szeptemberében veszi kezdetét. A harminckét kilométer hosszú szakasz felújítása várhatóan 2015 nyarára fejeződhet be.

Siófok is megkönnyebbül?<br>(fotó: Jermann Kálmán)

A mostani felújítási fázisban – szeptember elsejétől a december 13-i menetrendváltozásig – a 30-as számú, Budapest–Székesfehérvár–Siófok–Nagykanizsa–Gyékényes vasútvonalon módosított menetrend lép életbe. Siófok és Balatonszemes, illetve Balatonszemes és Siófok között valamennyi személyszállító vonat helyett vonatpótló autóbuszokat állít be a MÁV-Start. A vágányzár tervezett időtartama: Siófok–Szántód-Kőröshegy 2014. szeptember 1-jétől 2015. június 13-áig, Lepsény–Siófok 2015. március 2-ától 2015. június 13-áig. A vonatpótló autóbuszok 2014. szeptember 1-jétől december 13-áig Siófok–Balatonszemes, 2014. december 14-étől 2015. március 1-jéig Siófok–Szántód-Kőröshegy, március 2-ától június 13-áig Lepsény–Szántód-Kőröshegy között közlekednek.

A részletes menetrend a MÁV-Start honlapján olvasható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek