Indul a vonatpótlás Debrecen és Balmazújváros között

iho/vasút   ·   2019.04.20. 09:00
400px_m41_csorgo_debrecen_tocovolgy

A Debrecen–Füzesabony (108-as) vasútvonalon május 2-ától december 14-éig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A személyszállítás mintegy nyolc hónapos autóbusszal történő helyettesítése a térség ipari és gazdasági fejlesztésével összefüggő, autógyár építéséhez szükséges kavics- és kőszállítások miatt szükséges.

A tervezett munkák idején a vonatpótló buszok menetideje Debrecen és Balmazújváros között csak minimálisan változik a vonatokéhoz képest; átszállásra tíz perc áll majd rendelkezésre. A Debrecenből Hortobágyra 13 óra 55-kor és a Hortobágyról Debrecenbe 15 órakor induló vonat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat. A buszok Kónya megállóhelyen nem állnak meg. A pótlás során kerekesszékkel való utazásra is lesz lehetőség, ehhez az eddigi gyakorlatnak megfelelően legalább 48 órával előbb értesíteni kell a MÁV-Startot.

Indult a térség legnagyobb ipari fejlesztése, pótlóbuszok szállítják az utasokat május 2-a és december közepe között (illusztráció: Károly Szabolcs)

Macs állomáson napi három teherszállító vonatról történő rakodás miatt nincs lehetőség a személyszállító vonatok közlekedésére. Az összesen négyszázezer tonna zúzott kő és kétszázezer tonna kavics vasúti szállítása környezetbarátabb a közúti szállításhoz képest. A fuvarozás folyamatának megtervezése során a szakemberek a környezetet leginkább kímélő megoldást kerestek, ilyen szempontból a rendkívüli mennyiségű anyag mozgatásához nincs más alternatíva, mint a vasúti szállítás, mivel a legközelebbi, a célnak megfelelő bányák ugyanis százötven kilométerre vannak.

A térség fejlesztésének része az is, hogy az érintett 108-as vasútvonal Debrecen és Balmazújváros közötti szakaszát villamosítják. A beruházás teljes befejezése után az utasok sokkal korszerűbb vasúti szolgáltatást vehetnek igénybe a két város között.

A Rail Cargo Hungaria (RCH) a fuvarfeladat teljesítése során a lehetőségek szerint messzemenőkig figyelembe fogja venni a lakosság és a környezet szempontjait a stratégiai fontosságú beruházás kivitelezése során. A kellemetlenségek miatt a MÁV-csoport és az RCH az utasok és a térségben élők szíves megértését és türelmét kéri.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek