Itt a 2018-as menetrend!

iho/vasút   ·   2017.12.06. 15:03
400px_flirtnyiregy

A december 10-én életbe lépő közforgalmú vasúti menetrend kis mértékben különbözik az eddigitől, ám mégis van néhány kiemelendő változás. Az egyik leglényegesebb a Balaton déli partjának vonalát érinti, ahol immár befejeződtek a pályafelújítások, így csökken a menetidő Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa/Keszthely és a Fonyód–Kaposvár vonalakon. Szintén a déli partot érinti, hogy Balatonmáriafürdő alsó neve Máriahullámtelepre módosul. A Miskolc–Hidasnémeti, a Püspökladány–Biharkeresztes és Budapest–Kelebia vonalakon is jelentős változásokat hoz az új menetrend – tájékoztatott közleményében a MÁV-csoport. Az új „kottát” ide kattintva lehet letölteni.

A hétvégére elkészül a Balaton déli partján futó vonal korszerűsítése, ami jelentős menetidő-rövidülést eredményez a nagykanizsai és keszthelyi vonatoknak (fotó: Mayer György)

A sok éve tartó felújítás és villamosítás után december 11-étől Budapest és Piliscsaba között reggelenként napi egy pár Flirt közlekedik. Miután a teljes vonalon lecserélték a régi, orosz gyártmányú biztosítóberendezéseket, és befejezik a villamosítást, várhatóan tavasztól a 2-es vonalán további Flirtöket állítanak forgalomba. A tájékoztatás szerint változik a nemzetközi menetrend és díjszabás. Immár elérhetőek lesznek heti és havi nemzetközi bérleteket a Győrből, Mosonmagyaróvárról és Hegyeshalomból Bécsbe ingázóknak, a bérleteket a regionális nemzetközi járatok mellett a távolsági vonatokon is igénybe vehetik az utasok. Az eddig Nyíregyházáról Bécsbe közlekedő Hortobágy EuroCity-vonatpár Záhonyig közlekedik majd, és közvetlen kocsit továbbít Kijev és Bécs között. Változásra számítsanak a Dacia nemzetközi gyorsvonattal utazók is: a magyar–osztrák forgalomban már nem lesz kötelező helyjegyet váltani, Budapest és Bécs között pedig a MÁV-Start is közlekedtet közvetlen kocsikat.

Budapest és Piliscsaba között egy reggeli vonatpárt már Flirttel adnak ki vasárnaptól. A teljes esztergomi vonal márciusban válthat át Desirókról Flirtökre (fotó: Vörös Attila)

A szervezet jelezte, hogy ezentúl a Romániába közlekedő nemzetközi vonatok közül kizárólag a Hargita és a Körös Intercity továbbít első osztályú kocsit. Gazdasági okok miatt az étkezőkocsi-szolgáltatás valamennyi járaton megszűnik. Kihasználatlanságra hivatkozva jövő nyáron nem közlekedik vonat a bolgár és a montenegrói tengerpartra.

Ezentúl el kell felejtenünk a nyomtatott menetjegykönyveket, a MÁV is átlép a negyedik dimenzióba: az új, 2018-as menetrend online elérhető, vagy mindenki letöltheti magának pdf-ben. Az internetes szolgáltatások korszerűsödésének további hozadéka, hogy december 10-étől kedvezőbb lesz az önkiszolgáló csatornákon a jegyvásárlás. A MÁV-Start a jegykiadó automatákból értékesített jegyekre, az interneten vásárolt, de automatából kinyomtatott jegyekre öt százalékos, okostelefonon, tableten, laptopon bemutatható e-vonatjegy vásárlásánál tíz százalék kedvezményt ad, csúcsidőn kívüli utazás esetén további tíz százalék engedményt ad. Az olcsóbb elektronikus jegyeket elővételben december 8-ától lehet megvásárolni, de az ajánlat a bérletekre nem vonatkozik. Várhatóan 2018 tavaszáig teljes körben letölthető lesz a jegyvásárlási funkció a Vonatinfó új verziójában, ami Androidon és iOS-en is elérhetővé válik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek