Javuló magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok

MTI   ·   2012.02.07. 18:01

A szlovák-magyar határon átnyúló vasúti fejlesztések és a vasúti teherforgalmi együttműködések lehetőségeiről tárgyalt a kétoldalú Infrastruktúra Vegyesbizottság kedden Pozsonyban. Áttekintették a tervezett közúti szerződések aktuális helyzetét is. A testület tizenkettedik ülését tartotta Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Érsek Árpád, a szlovák Közlekedési, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkára társelnökletével.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az ülést követően kiadott közleményében kiemeli: a két ország között korábban fennállt közlekedési kapcsolatok helyreállítását és az új összeköttetések létesítését jelentősen felgyorsíthatja egy keretegyezmény, amelynek aláírása még februárban megtörténhet. A szaktárca szerint jelenleg bármely határ menti infrastruktúrafejlesztés kizárólag államközi megállapodás alapján indítható. Az előkészített megállapodás alapján a kisebb léptékű építkezések, például helyi közutak, kerékpárutak esetén elegendő lesz a beruházóknak megállapodniuk.

Folyamatban van az Ipolydamásd-Helemba és Vámosmikola-Ipolypásztó közti hidak megépítéséről szóló egyezmények szövegének véglegesítése is. Február végén adják át a forgalomnak a második új Ipoly-átkelőt, a szécsényi Katalin hidat.

A bizottság tárgyalt a Távol-Kelet és az EU közötti áruforgalom vasútra terelése érdekében megtehető közös lépésekről is, így vizsgálták az Ágcsernyő-Csap-Záhony vasúti háromszög összehangolt használatának lehetőségeit.

A szlovák delegáció a vasúti közlekedéssel foglalkozó szakértői munkacsoport létrehozását kezdeményezte. A felvetést a magyar küldöttség támogathatónak tartotta, mivel a közúti kapcsolatok területén korábban létrejött egy hasonló fórum, amelynek működési tapasztalatai kedvezőek.

Az NFM szerint 2011 a kétoldalú közlekedési kapcsolatok fejlődése szempontjából rendkívül eredményes volt. A magyar és a szlovák kormány az összehangolt tervezés és építés érdekében júniusban kijelölte a Miskolc és Kassa közötti gyorsforgalmi út határmetszéspontját. Nyár óta ismét nyitott a gépjárműforgalom előtt a sátoraljaújhelyi határhíd. Az Új Széchenyi Terv nemzeti programjának részeként új Duna-híd teremt majd összeköttetést Komárom és Révkomárom között, a fejlesztésről szóló megállapodás szintén előkészítés alatt áll. Folyamatosan épülnek a határon átnyúló kerékpárutak is Magyarország és Szlovákia között.

Kapcsolódó hírek