Jócskán visszaesett az orosz benzin vasúti exportja

iho/vasút   ·   2024.04.08. 15:30
tartalyvonat

A Kreml a belföldi üzemanyaghiány megfékezése érdekében március 1-jével benzinembargót vezetett be, ennek okán a felére esett a korábbi exportmennyiség.

A tilalom célja, hogy csökkentsék az országban tapasztalható üzemanyaghiányt, ami az árak emelkedéséhez vezetett. Az embargó ellenére Oroszország továbbra is kielégíti a belföldi keresletet, miközben lehetővé teszi az olajfinomítók karbantartását is.

Az oroszok az embargó ellenére is szállítanak üzemanyagot azon országokba, amikkel korábban üzemanyag-ellátási megállapodást kötöttek. A Reuters számításai szerint Oroszország márciusban 323 ezer metrikus tonna exportüzemanyagot szállított vasúton az idei év harmadik hónapjában. A mennyiségből Mongóliába 75 ezer 500 tonna, Üzbegisztánba 53 ezer 500 tonna, Tádzsikisztánba 47 ezer 800, Kirgizisztánba pedig 42 ezer 300 tonna tartott.

A tengeri kikötőkön keresztül zajló exportra is korlátozást vezettek be: az uszt-lugai és murmanszki kikötők összesen 29 ezer 800 tonna üzemanyagot engedtek ki.

Habár az embargó a belföldi igények növekedését hivatott kielégíteni, az ukránoknak az orosz olajfinomítók ellen márciusban elkövetett dróntámadások tovább nehezítették az ország olajhiányát, korlátozva az exportkapacitást. A NATO egyik hivatalnoka szerint a sztrájkok az orosz olajfinomítók kapacitásának tizenöt százalékát zavarták meg átmenetileg; a károk mértékétől függően a javítás akár jelentő időt is igénybe vehet – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek