Kék hullám Hamburgig

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.05.23. 12:15
kiskep

Sikerült megegyeznie a Cseh Vasutaknak (ČD) a Német Vasúttal (DB) a két ország közötti EuroCity-járatok közlekedtetéséről. Maradnak a Najbrt-kék cseh szerelvények a hamburgi vonalon. A Regiojet kimaradt a játékból, így 2015 után is a ČD kezében marad a jól jövedelmező és fontos németországi nemzetközi kapcsolat fenntartása – közölte Daniel Kurucz, a Cseh Vasutak vezérigazgatója csütörtökön Prágában egy fórumon.

A kulcsfontosságú Prága–Drezda–Berlin–Hamburg nemzetközi vasútvonalon a távolsági EC-járatokat további öt éven keresztül a ČD biztosítja majd. Az erről szóló szerződést már alá is írták. A cseh vasúttársaság információi szerint a hat nappali EuroCity-pár közül három Hamburgig közlekedik, egy németországi járat Budapestre közlekedik majd – ezt a szerelvényt a tervek szerint a MÁV állítja ki. A budapesti járat időfekvéséről szerkesztőségünk kérdésére a ČD szóvivője azt válaszolta, hogy erről még nem áll módjában tájékoztatni. A hat nappali EC-járaton kívül maradnak természetesen az EN-járatok is, ezek egy teljesen más szerződés értelmében közlekednek (EN Phoenix és EN Metropol).

(fotók: a szerző)

A németországi járatokra a ČD modern kocsikat használ, amelyek az eddigi Siemens gyártmányú járművekből kerülnek ki, s éppen ezek felújítására írtak ki nemrég tendert – bővebb információkat ezzel kapcsolatban előző cikkünkben olvashatnak. Annyi már most biztos, hogy egy új koncepció alapján közlekedtetik majd a járatokat 2015 decemberétől, minden szerelvény egységes összeállítású lesz, az első és második osztályú kocsikon kívül étkezőkocsi, multifunkciós, mozgássérültek szállítására is alkalmas kocsi is lesz a vonaton, valamint mindegyiken szállítható kerékpár is. Az eddig megszokottól eltérően minden járaton lesz kupés és termes elrendezésű kocsi is, nem felejtik el a kisgyermekeseket sem. Természetesen lesz modern elektronikus audiovizuális utastájékoztató rendszer, valamint konnektorok is.



A ČD így megerősítette helyzetét a nemzetközi vasúti személyszállítás piacán, hiszen nemcsak dél és kelet felé irányuló szerelvényei biztosítanak modern és gyors eljutási lehetőséget, hanem nyugati irányban is. Ezzel biztosítják a csehek a gyors kapcsolatot a nyugat-európai nagyvárosokkal, ahová a német ICE-járatok közlekednek például Drezdából, Berlinből, vagy Hamburgból. A Student Agency vasúti leányvállata, a Regiojet tehát mégsem halászta el az üzletet, pedig az akarat és igyekezet megvolt – erről bővebben itt olvashatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek