Két új európai konténerfuvar is elindult Kínából

iho/vasút   ·   2020.08.17. 15:00
kaliningrad

Hszianból Kijevbe és Rotterdamba is lehet már közvetlenül szállítani.

A Kína és Ukrajna közötti új fuvarlehetőség első szerelvénye augusztus 12-én érkezett meg az ukrán fővárosba; a gyógyszereket, cipőket és ruhákat szállító konténervonat húsz nap alatt tette meg a több mint kilencezer kilométeres távot. Az árucikkeket Kijevből Ukrajna számos pontjára fuvarozzák tovább. Az új intermodális szállítási lehetőség újabb bizonyítéka, hogy Ukrajnában egyre nagyobb a felvevőpiac a kínai és más ázsiai termékekre. Az ellenirányú, Kínába tartó fuvar szervezése már zajlik.

A kelet-európai ország egyre nagyobb jelentőséget szerez magának az Új Selyemúton, elsősorban Kelet- és Közép-Európa felé betöltött kapuként. Sőt nemrégiben már több fuvarlehetőség számára célországgá is vált. Egy júniusi próbafuvart követően a menetrend szerinti első konténervonat idén július 6-án érkezett meg Kijevbe a kínai Vuhanból. A heti rendszerességű járat eddig hatszor közlekedett. Sőt, az Ukrán Vasút (UZ) közlése szerint Odesszába is futott be vasúton szállítmány, ahova eddig szinte kizárólag csak tengeren érkeztek a konténerek.

Augusztus 16-án Rotterdamba is elindult az első konténerfuvar Hszianból – a járat a jelenleg is üzemelő kölni fuvar meghosszabbítása. A szállítási lehetőségnek köszönhetően a konténerek mindössze tizenhat nap alatt jutnak el a legnagyobb európai kikötőkbe. A Hszianból vasárnaponként startoló, állandó fuvart a Beijing Transport Eurasia (BTW) üzemelteti. A vállalat a Lengyelország és Litvánia között fekvő kis orosz enklávén, Kalinyingrádon keresztül juttatja el Európába konténervonatait, megkerülve a lengyel–fehérorosz határon található, nagy forgalmú Malaszewicze–Breszt határátkelőt.

A transzport azonban nem az első olyan, mely a kalinyingrádi kikötőn keresztül jut el Rotterdamba: a Rotterdam–Csengtu multimodális útvonalat tavaly novemberben indították el az Európa és Ázsia közötti konténerszállítás bővítése érdekében. Rotterdam az úgynevezett Csengtu–Európa vasúti expressz fuvarszolgálatással (Chengdu Europe Rail Express) is elérhető; a több cég együttműködésével működtő szolgáltatás célja, hogy a Csengtu és Tilburg közötti állandó szállítmányokról kiszolgálójáratokkal érje el a holland kikötővárost – jelenti a Rail Freight.

(illusztráció: silkroadbriefing.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek