Kipontozódhatnak a cseh mozdonyvezetők

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.08.18. 12:00
cseh_baleset_20200714

Az utóbbi időben megszaporodott rendkívüli helyzetekre és balesetekre való tekintettel a vasúttörvény módosítását tervezik.

Eléggé gyászos kimenetelű az idei nyár a cseh vasúton. Júliusban egymást követték a különböző vasúti balesetek, rendkívüli helyzetek, ami miatt a vasútbiztonság problematikája a miniszteri szintig jutott. A cseh közlekedési minisztérium pedig lépett is:

úgy módosítják a vasúti törvényt, hogy azok a mozdonyvezetők, akik ismételten szabályt sértenek, balesetet okoznak, elveszíthetik a mozdonyvezetői engedélyüket. Ezt abban az esetben is megvonhatják tőlük, ha alkoholfogyasztás hatása alatt vannak szolgálattevéskor.

A mostani szabályok értelmében a vasúti járművezetői engedély a mozdonyvezető személyes tulajdona, s ennek megvonása csak nagyon komoly esetekben, mint például az egészségügyi alkalmatlanság, vagy szándékos bűncselekmény elkövetése esetében lehetséges. A módosítás értelmében hasonló feltételeket szabnának, mint a közúti járművezetők esetében, csak a pontrendszer sokkal szigorúbb lenne. A törvénymódosítási javaslat azonban még csak az előkészületi fázisában van, így még nem tudni, mikor léphet életbe a szigorítás.

Várhatóan szeptembertől indítják el azt a monitoring rendszert, amivel követik majd a mozdonyvezetőket, s figyelik a pihenőidejüket is. A pihenőidő legalább hat óra hosszát kell, hogy tartson, s ebbe az időtartamba nem számítódik majd bele a munkahelyről való hazajutás időtartama.

A vasútbiztonság, valamint a mozdonyvezetők munkája azután került Csehországban a figyelem középpontjába, miután júliusban néhány nap leforgása alatt sorozatosan ismétlődtek a különféle balesetek, szabálysértések a vasúton. Ezek a rendkívüli helyzetek augusztusban sem hagytak alább. Legutóbb például egy nem mindennapi eset történt Csehországban, aminek önkéntes felmondás lett a vége. Augusztus 11-én reggel Jihlava állomás körzetében összeütközött két Laminátka. Az anyagi kárt 7,3 millió koronára (95 millió forint) becsülték, szerencsére személyi sérülés nem történt. A dolog pikantériája, hogy a balesetet okozó, CityRail magánvasút tehervonatát továbbító mozdonyvezető főállásban a Cseh Vasutaknál dolgozott, mint vasútbiztonsági szakértő a főigazgatóságon. A baleset napján a ČD-nél rendes évi szabadságát töltötte. A baleset után néhány nappal benyújtotta felmondását a Cseh Vasutaknál.

(Illusztrációnkon július 14-én este egy álló postavonatba szaladt bele egy személyvonat Český Brod közelében. Kép forrása: Český rozhlas Region - Praha a střední Čechy Facebook-oldal)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek