Közlekedésfejlesztési tervet fogadott el Bukarest

MTI/iho   ·   2015.02.26. 10:28

A tervet a parlament közlekedési szakbizottságának is bemutatják, majd Romániának Brüsszelt is meg kell győznie a pénzügyi tervezetről, hiszen a beruházások egy részét uniós pénzekből valósítják meg.

A legtöbb pénzt autópálya-építésre fordítják, az 1300 kilométer megépítésére 13 milliárd 739 millió eurót ütemeztek be. A második legnagyobb tétel a vasúthálózat rehabilitálása, amire 10 milliárd 740 millió euró értékű projekteket jelöltek meg. 9 milliárd 978 millió euró értékben szerepel a tervben 1826 kilométer gyorsforgalmi út. A közlekedésfejlesztési tervbe foglalt valamennyi projekt összértéke 45 milliárd 451 millió euró. A tervezetbe azokat a beruházásokat foglalták bele, amelyek kiemelt fontosságúak, és előnyt élveznek az uniós és a román költségvetési finanszírozásból.

Így a román kormány kiemelt fontosságúnak tekinti a Szeben(Sibiu)–Pitesti, a Szeben–Brassó(Brasov), a Brassó–Bákó(Bacau), a Targu Neamt–Iasi-Ungheni, a Brassó–Comarnic, a Pitesti–Craiova és a Berettyószéplak(Suplacu de Barcau)–Bors autópálya-szakaszokat. A 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban 6 milliárd 843 millió euró áll Románia rendelkezésére, amit közlekedésfejlesztésre költhet. A kormány ezen felül további 7 milliárd eurót költ nemzeti forrásokból. Ioan Rus közlekedési miniszter szerint ha beindul gyorsabb ütemben a közlekedésfejlesztés, akkor akár egymillió román vendégmunkás térhet haza Nyugat-Európából.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek