Leáll a röszkei vonal felújítása

iho/vasút   ·   2023.07.03. 13:40
07_v-hid_geplanc_roszke

A V-Híd „a kivitelezés során felmerült műszaki és technikai problémákra” hivatkozva állíttatta le a munkálatokat az alvállalkozókkal.

Június 30-ától határozatlan időre felfüggesztette a V-Híd a Szeged–Röszke vasútvonal felújítási munkálatait – értesült a Szabad Európa. Mészáros Lőrinc cége kivitelező fővállalkozóként vesz részt a felújításban, információink szerint most minden alvállalkozójuknak levelet küldtek, amelyben azt írják: „A kivitelezés során felmerült műszaki és technikai problémák” miatt kell abbahagyni a munkát.

Az alvállalkozókat a levélben arra utasították, hogy tegyék meg július 3-án 24.00 óráig „a szükséges állagmegóvó, vagyonvédelmi, valamint balesetvédelmi és biztonságtechnikai intézkedéseket”, ezt követően a Szabad Európa információi szerint teljesen levonulnak a munkaterületről.

Ha a korábbi esetekhez hasonlóan a V-Híd intézkedése mögött a MÁV minőségi kifogásai állnának, akkor a munka felfüggesztése nyomásgyakorlás is lehet a vasúttársaság felé. Mészáros Lőrinc egy másik cége, az R-Kord Kft kivitelezésében zajló GSM-R nevű vasúti fejlesztés során is voltak komoly bírálatok a MÁV részéről a munka minőségét illetően. Ebben a beruházásban az alvállalkozók egy jelentős csoportját sem fizette ki rendben az R-Kord.

A Szeged–Röszke vasútvonal felújítása 2021 októbere óta zajlik, a korszerűsítés után újra indulna a személyforgalom, a mostani hatvan helyett pedig 80–120 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatnának a vonatok.

Korábbi hírek szerint a MÁV októbertől tervezte a személyforgalom újraindítását napi hat pár nemzetközi IC, és hat pár belföldi Szeged-Röszke személyvonat formájában. A felújítás része a Szeged–Szabadka vasút korszerűsítésének, ami a Budapest–Kelebia országhatár (Budapest–Belgrád) vasútvonal évek múlva esedékes átadásáig lenne a vasúti köldökzsinór Szerbia és Magyarország között, utána pedig egy esetleges vágányzár esetén a Szeged–Szabadka vonal lehet az alternatíva a közlekedés folytonosságának fenntartására.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek