Már a 21-es főút is zenél Hatvan közelében

MTI/iho   ·   2024.09.06. 10:30
21es_zenelo_hatvan

Magyarország harmadik zenélő útburkolata Hatvan és Lőrinci között készült el, az Ismerős Arcoktól a Nélküledet jássza, nettó 1,8 milliárd forintból.

A 21-es főúton 2015 óta közel 45 kilométer hosszon épültek ki, illetve újultak meg kétszer kétsávos szakaszok Hatvan és Salgótarján között. Az útfejlesztés záróprojektjének több eleme is megvalósult már, vagy a kivitelezés a végéhez közeledik.

A kétszer két sávos kialakítás jelentős közlekedésbiztonsági előrelépés, ezt a baleseti statisztikák csökkenő mutatói is alátámasztják. A fejlesztés a tömegközlekedés kényelméhez és kiegyensúlyozottságához is hozzájárult.

Pásztó térségében buszvárókat és térfigyelő kamerákat telepítettek, 46 férőhelyes P+R parkolót és ötven kerékpár befogadására alkalmas tárolót is kialakítottak. Mindezekkel a tárca célja a tömegközlekedés népszerűsítése és biztonságosabbá tétele. Folyamatban van Tar és Szurdokpüspöki térségében további buszvárók kihelyezése és gyalogátkelők felfestése, a főút aluljáróiba tervezett térfigyelő kamerák kihelyezése már befejeződött. Idén elkészül Pásztótól délre a 3,6 kilométeres Hidegvölgyi-vízfolyás mederrendezése, amely a környék csapadékvíz-elvezetését és vízgazdálkodását segíti.

A 21-es főút fejlesztéseinek koronájaként csütörtöktől egyedi élményt nyújt a Hatvan és Lőrinci között közlekedőknek az a mintegy 550 méteres burkolatszakasz, amelyen óránként nyolcvan kilométeres sebességgel autózva felcsendül az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalának egy részlete.

A térség szempontjából kiemelkedő 21-es főút, mely a Felvidéket az anyaországgal összekötő közlekedési folyosó, a negyedszázados fejlesztési programnak köszönhetően az elmúlt években újra felkerült a térképre, amely lehetővé tette, hogy ezek a területek bekapcsolódjanak hazánk és Közép-Kelet Európa gazdasági vérkeringésébe.

A zenélő burkolat kiépítését az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a He-Do Építő Zrt. végezte el, mintegy nettó 1,8 milliárd forintból.

Az első zenélő útszakaszt 2019 májusában adták át a 67-es főúton, a Kaposvár felé vezető szakaszon, Mernye közelében – természetesen a 67-es út című dalt játssza el a Republictól. A második akusztikus burkolatot a zempléni 37-es főúton, az újharangodi és a bekecsi csomópontok között alakították ki 2022 novemberében, a kis szakasz az Érik a szőlő kezdetű népdalt zengi.

Az akusztikus vagy zenélő aszfalt speciális technológiával készül: ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármely másik útszakaszon, azonban a felületet egy gyémántvágóval bemetszik keresztirányban. Amikor az autós ráhajt az útra, az zenei hangokat bocsát ki. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Lényegében az aszfaltba vésett mélyedések jelentik a kottát, a gumiabroncs a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer.

(Nyitóképünkön a 21-es főút zenélő burkolattal ellátott szakasza Hatvan és Lőrinci között. Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Elhalasztja az ERTMS bevezetését Norvégia

iho/vasút   ·   2024.09.10. 09:00

A norvég infrastruktúra-kezelő Bane Nor a globális ellátási lánc válsága miatt nem tudja beszerezni az egységes európai vasúti forgalomirányítási rendszer megfelelő megvalósításához szükséges eszközöket.