Már a Deákig metrózhatunk Kőbánya-Kispestről

iho/vasút   ·   2023.01.23. 18:00
02_deak_ferenciek_atadva

Az M3 metróvonal középső szakaszának megújult Deák Ferenc tér és Ferenciek tere állomásait január 23-án átadták az utasforgalomnak, így kora délutántól Kőbánya-Kispest és Deák Ferenc tér között már metró szállítja az utasokat. A Deák Ferenc tér kiemelt fontosságú közlekedési csomópont: három metróvonal találkozása. Mindkét belvárosi állomás akadálymentesen elérhető.

Bolla Tibor a BKV Zrt. vezérigazgatója az átadáson kiemelte, hogy az újabb két belvárosi állomással a végfázisában jár az M3 metrófelújítás, májusban már egy kívül-belül újjászületett, modernizált, akadályoktól mentes, biztonságosabb vonalon közlekednek a szerelvények Újpesttől egészen Kőbánya-Kispestig. A tavaly májusban átadott három belvárosi állomáson szerelték be először a ferdepályás felvonókat, amik a visszajelzések alapján elérték céljukat. A Ferenciek terén szintén ferdepályás felvonó jelent akadálymentes kapcsolatot, míg a Deák Ferenc téren egy nagykapacitású, hagyományos lift épült, ami egyben egy harmadik kijáratot jelent az állomás területéről.

Az M3 metrófelújítás európai uniós forrásból és magyar társfinanszírozással együtt megvalósuló beruházás.

Ünnepélyes átadók: Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter – felvételünk jobb oldalán. Kattintson képeinkre, galéria nyílik! (fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu; galéria képei: MTI/Szigetváry Zsolt)

A felújítás mindvégig az utasforgalom részleges fenntartása mellett valósult meg, ami rendkívül bonyolult szervezési feladat és számos szakterület együttműködésének eredménye. Az elkövetkezendő négy hónap a befejezésé. Márciusban megnyílnak az utasforgalom előtt

  • az Arany János utca és
  • Nyugati pályaudvar, valamint
  • a Dózsa György út állomások,

már akadálymentes elérhetőséggel. Májusban pedig visszakapja az utazóközönség a teljes, megújult és akadálymentes M3 metróvonalat.

Így változik a közlekedés

Január 24-étől, keddtől az alábbi rend szerint közlekedik az M3-as metró és a pótlóbuszok:

  • Hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is az M3-as, illetve a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló autóbusszal is lehet utazni.
  • Hétköznap esténként és hétvégén továbbra is a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.
  • A Nagyvárad téren – az állomás felújítása miatt – a Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között közlekedő szerelvények továbbra sem állnak meg. A tér környéke a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival közelíthető meg.
  • Továbbra is közlekednek az észak-pesti és dél-pesti térségből a metrót elkerülő járatok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek