Már ötszáz Vectron a síneken!

iho/vasút   ·   2018.06.27. 13:45
400px_500_atadott_vectron_dbcargo

Jeles jubileumot ünnepelt a napokban a német gyártó München-Allach-i üzeme: kigördült az ötszázadik kész Vectron-mozdony. A 193 331-es pályaszámú gép a Deutsche Bahn (DB) németországi teherszállítási ágához, a DB Cargo Deutschlandhoz került, ezzel a társaság Vectron-flottája már harmincnégy mozdonyt számlál. A 6400 kilowatt teljesítményű, többáramnemű (MS verzió), 22407 gyári számú, óránként kétszáz kilométer per órás tempóra képes Vectront Németországon kívül Ausztriában, Svájcban, Hollandiában és Olaszországban is bevetheti a DB Cargo. A vasúttársaság és a Siemens tavaly nyáron kötött keretszerződést száz Vectronra, a maximális mennyiségből egyelőre hatvan gépet hívtak le.

A DB Cargo 193 331-ese az ötszázadik forgalomba helyezett Vectron (forrás: Siemens Mobility)

A Siemens Vectronjainak története 2012-ben indult. A korszerű mozdonycsalád elektromos áramról üzemelő változata azóta számos verzióban gördült ki a müncheni gyárkapukon: megtalálható váltakozó áramú (AC), egyenáramú (DC), többáramnemű (MS) kivitel, 5200, 5600 és 6400 kilowatt teljesítménnyel, de dízel-elektromos (DE) Vectron is elérhető. Az ötszázadik megrendelt Vectront öt év elteltével, tavaly nyáron könyvelhette le a Siemens: a mozdonyok bérbeadásával foglalkozó, osztrák European Locomotive Leasing (ELL) vásárolt újabb nyolc gépet a már korábban megrendelt száz mellé. Az ötszázadik forgalomba állított Vectronra pedig alig hat év után került sor.

A Siemens-gépek az elmúlt hat év során meghódították Európa jelentős részét: számos országból jó néhány vasúttársaság vásárolt belőlük, vagy üzemelteti őket. A gépek eddig Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Romániában, Svájcban, Svédországban, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Törökországban szerezték meg a közlekedési engedélyt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek