MÁV-ingatlanok önkormányzatoknak

iho   ·   2013.12.12. 16:15

Ingyenesen jut korábbi MÁV vasúti ingatlanokhoz öt önkormányzat, adja hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye. A MÁV Csoport vasúti üzemi feladatainak ellátásához nem szükséges ingatlanok kerülnek közösségi tulajdonba, összesen 2,2 milliárd forint értékben.

A kormány 2013. december 11-i ülésén elfogadott határozata alapján Kőbánya (Budapest X. kerület), Dombóvár, Miskolc önkormányzata vasutas sporttelepeket – futball- és teniszpályákat, edzőtermeket, csónakházat, kiszolgáló épületeket – vehet át. Hatvan városa egy középiskolai épületet hasznosíthat kulturális, oktatási és sporttal kapcsolatos célokra. A szolnoki önkormányzat pedig csaknem 1,2 milliárd forint értékben a kiemelt turisztikai beruházásként nevesített Interaktív Repülőmúzeum megvalósításához szükséges területekkel gazdagodik.

A döntésnek köszönhetően a jelenleg nem – vagy nem hatékonyan – hasznosított ingatlanok fenntartási, üzemeltetési, őrzési költségének megtakarításával a központi költségvetés kiadásai csökkennek. A helyi önkormányzatok pedig ingyenesen jutnak hozzá feladataik ellátását vagy fejlesztéseiket, beruházásaikat elősegítő vagyonelemekhez.

A kormány az állami vagyonról szóló törvény alapján nyilvános határozattal dönt az ingyenes vagyonjuttatásról. A tulajdon-átruházási szerződéseket állami oldalról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg. A szerződésekbe több, a felelős vagyonkezelés elvének érvényesülését biztosító garanciális feltétel épül be, ilyen pl. az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése.

A kormány idén 5,5 milliárd forint értékű állami ingatlan és más vagyontárgy ingyenes átadásáról hozott döntést. A szerződések megkötése folyamatosan zajlik, olvasható a közleményben.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek