Megkezdte a franciaországi teszteket a Renfe

iho/vasút   ·   2023.01.21. 15:00
renfe_lyon

A spanyol nemzeti vasúttársaság egyelőre csak Lyonig és Marseille-ig kapta meg a közlekedési engedélyt.

A napokban közlekedtethetett először teljesen saját személyzettel nagysebességű vonatot Franciaországban a Renfe. A tesztvonat a barcelonai Sants pályaudvarról indult Lyonba, útközben pedig megállt Girona, Figueres Vilafant, Perpignan, Narbonne, Montpellier, Nîmes és Valence TGV állomásokon.

A vállalat a tervek szerint még a nyár előtt elindítja Barcelona–Lyon és Madrid–Marseille járatait. A lépésre amiatt kerül sor, mivel a francia nemzeti vasúttársaság SNCF egyoldalúan kilépett a Renfével fele-fele arányban létrehozott Elipsos vállalatból, a tavaly decemberi menetrendváltással véget vetve a közösen üzemeltetett Barcelona–Lyon és Madrid–Marseille járatoknak.

Habár a spanyol cég tavaly decemberben megkapta a franciaországi biztonsági tanúsítványt az Európai Vasúti Ügynökségtől (ERA), teljesítve a francia vasútbiztonsági hatóság EPSF magasnak mondott követelményeit, az azonban csak Perpignan és Lyon, valamint Marseille között érvényes. A Renfétől kihangsúlyozták: Spanyolországtól eltérően, ahol a biztonsági tanúsítványok az egész ország vasúthálózatára érvényesek, beleértve az SNCF-leány Ouigoét is, az EPSF előírásai okán csak bizonyos franciaországi útvonalakon történő működésre szerezhetnek engedélyt az üzemeltetők. A saját franciaországi leányvállalatának létrehozásán dolgozó Renfe viszont továbbra is a teljes francia vasúthálózatra érvényes biztonsági tanúsítvány megszerzésére törekszik, hogy kihasználhassa a versenytársak előtt megnyíló személyszállítási piacot.

Eközben a lyoni és marseille-i saját járatok indításának előkészületei között szerepel a mozdonyvezetők képzése is, mely már jelenleg is zajlik és várhatóan április közepére fejeződhet be. A vonatok még a nyár előtt, két szakaszban indulhatnak el. Az első során, nyáron heti három járatpár közlekedik majd mindkét útvonalon, különböző napokon, ez összesen tizenkét vonatot jelent. A második fázisban pedig már minden nap igénybe vehető lesz egy vonatpár a két vonalon, vagyis 28-ra nő a vonatok száma – számol be az International Railway Journal.

(Nyitóképünkön a Renfe teszvonata a Lyonba érkezést követően. Kép forrása: Renfe)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek