Mikor lesz itt intermodalitás?

iho   ·   2017.12.19. 08:45
00kicsi

December közepi dátumról szólt „zuhanyhíradónk”, a BKK a hírek szerint készen is áll az új villamos- és buszmegállók áthelyezésére. Angyalföld vasútállomáson azonban – enyhén szólva – nincs még meg a lehetőség az utasok kiszolgálására, a peron például még nem készült el.

Intermodalitás anno: lépcső... A képre kattintva galéria nyílik (Kemsei Zoltán felvételei)

Azaz, tévedtünk: a peron két vége készen van, csak éppen a közepe hiányzik. Van kényelmes (lépéshossztól függ) magasperon a vágányok mellett, van lépcső és lift – a kettő között azonban egy ideiglenes átjáró árka tátong, a felvételi épülettől a vonatokat a peron hűlt helyén át lehet csupán megközelíteni. Ugyan a BKK megállóhelyein már csak az utolsó simítások vannak hátra, a jelzőlámpás gyalogátkelőhely is készen áll, a vasútállomáson a peront még be kell fejezni, hogy véglegesen birtokba vehessék az utasok az új csomópontot.

...és aluljáró

A kérdés csupán az (ha nem fölösleges épp): az eddig is jócskán húzódó beruházás mikor lesz végre valóban és teljesen készen, hiszen a pálya elkészült, a felsővezeték is feszültség alatt van, de vajon hány utolsó simításra van szükség a teljes 2-es vonalhoz?

Mindezek ellenére megjegyezendő, hogy ez a vasútvonal az átépítés előtti, ősi állapotában is ritkán jól szervült a városi közlekedési hálózattal: A gázgyárnál viszonylag rövid gyaloglással megközelíthető volt Aquincum-felső HÉV-megálló, az újpesti hídfőben lévő megálló közvetlen átszállási lehetőséget kínált a Váci úti villamosokra, az Angyalföldi, építési idejéhez képest példaszerűen megoldott, az igényeket lényegében a mai napig jól kiszolgáló, építészeti szempontból igényesnek, átgondoltnak nevezhető aluljáró pedig csak apró kiegészítést igényelt, hogy az akadálymentesség is meglegyen. A felújítás utáni, tervezett állapot pedig budapesti viszonyokhoz képest mintaszerű csatlakozásokat eredményezett, a Duna mindkét partján. Rákosrendező térsége természetesen még nagy kérdés...

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.