Milliárdokat bukik a ČD a koronavírus-korlátozások miatt

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.05.15. 12:00
CD_01

A Cseh Vasutak állami vasúttársaság becslése szerint a koronavírus-járvány miatti válság csak a személyszállítási üzletágban 2,5 milliárd korona (32,5 milliárd forint) bevételkiesést okoz. Március hónapban a menetjegyek árából várt bevétel 350-400 millió koronával (4,5–5,2 milliárd forint) volt kevesebb, áprilisban ez a bevételkiesés 600 millió koronára (7,8 milliárd forint) nőtt.

A ČD Cargo teherszállító vasúttársaság bevétele is az idei évben várhatóan körülbelül 20 százalékkal csökken majd. A tavalyi évben több mint 13 milliárd korona (169 milliárd forint) hozama volt a cégnek. Csak áprilisban a ČD Cargo körülbelül 200 millió korona (2,6 milliárd forint) bevételtől esett el (lecsökkent szállítások az autóiparban, energiaiparban).

Festői látvány a Rumburk és Sebnitz közti vasútvonal (fotó: Správa železnic)

Május 15-étől a Cseh Vasutak több belföldi távolsági járatot is újraindít, mint például a saját üzleti kockázatra közlekedtetett Pendolino járatok egy részét Prága és az ostravai agglomeráció között, vagy a Prága és České Budějovice között közlekedő expresszeket. A most következő hétvégétől pedig néhány turistajárat is elindul. A regionális járatok is fokozatosan a megszokott menetrend szerint közlekednek az országban.

A magánvasutak is fokozatosan visszaállítják a járvány előtti menetrendet, május 16-ától az Arriva szolgáltató is újra elindít minden gyorsvonati járatot, sőt a prágai csak helyi érdekű városon belüli kapcsolatot is elindítja. A Regiojetnél is egyre több az utas, most a járatok körülbelül a negyven százalékán vannak a járvány előtti időszakhoz képest. A Leo Express is bízik a mielőbbi határnyitásban, hiszen náluk a bevétel jelentős részét a nemzetközi járatok adják (Lengyelország és Szlovákia).

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

CER Csoport: irány a tőzsde!

iho/vasút   ·   2020.12.03. 09:00

Új mozdonyok beszerzésére fordítja a vasúti árufuvarozásban közel kétévtizedes tapasztalattal rendelkező CER Csoport azt a 2 milliárd 200 millió forint összegű tőkebefektetést, amelyben a Széchenyi Alapok és két független piaci társbefektető vesz részt.

Vasút Nagyvasút

Átkozott sorompók Szerbiában

iho/vasút   ·   2020.12.01. 18:00

Vajdaságban, de inkább egész Szerbián lassan már nem is újdonság, ha egy nem működő fény- és félsorompóval biztosított, vagy esetleg éppen működő berendezésű, esetleg csak kitáblázott közúti-vasúti átjáróban baleset történik.