Milliós kárt okoznak a figyelmetlen autósok

iho/biztos út   ·   2012.04.28. 10:55

Pár nap alatt kétszer szenvedett balesetet villamos Szegeden. Védett pályán haladt – az autósok ezt figyelmen kívül hagyták. Évente tízmilliós károkkal számol az SZKT – írja a Délmagyar.hu.

Vasárnap a Szabadkai úti, lámpával is védett körfogalomban ütközött a belváros felé tartó 4-es villamos: az elsőbbséggel rendelkező jármű felborított egy Isuzut. A villamos nem sérült, a furgonban komolyabb károk keletkeztek. Kedd este a Hattyú utcánál egy figyelmetlenül balra kanyarodó Ford Transit a sínről lelökte a Tarján végállomás felé tartó csuklós Tatrát. Összetörte a villamos második ajtaját, a sínről leugrott tuja végigzúzta a betontalpakat, megrongálta a forgóvázát. A sérült villamost a tűzoltók húzták vissza a sínre, több órán át pótlóbuszok szállították az utasokat.

A balesetekben közös: a villamos védett úton haladt. A 18 méter hosszú, 22 tonnás, akár 70 kilométeres sebességre is képes járművekben egy alig 1,5 tonnás autó a legritkábban tud kárt tenni. A keddi baleset éppen a kivételt erősíti, ugyanis nemcsak a kisteherautó, hanem a villamos is összetört. – Elsődleges felmérés szerint legalább félmillió forintos kár keletkezett a villamosban. Évente nyolc–tíz millió forintot fordítunk anyag- és munkadíjköltségre, amelyből a biztosítók hat–hét milliót megtérítettek. Egy 500 millió forint értékű PESA-villamos javítási költségét azonban most nem is merem megbecsülni – mondta Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója. A tömegközlekedési szakember elárulta: a villamosok javításán túl a pótlóbuszok beállítása további költség a szegedieknek. A sérült járművek javítása az ütemezett munkáktól veszi el a kapacitást, ezt nehéz forintosítani.

A Tisza Volánnak is milliós problémát okoznak a figyelmetlen autósok. Káity Károlytól, a cég forgalomfejlesztési és koordinációs igazgatójától megtudtuk: 2011-ben Szegeden a Tisza Volán flottájában 49 esetben okozott idegen jármű közlekedési balesetet. Több mint 16 millió forint a kár.

Kapcsolódó hírek