Nagybevásárláson a Cseh Vasutak

Korcsmáros Gábor   ·   2023.01.10. 15:00
Csehpanter

Tavaly szeptember óta a Cseh Vasutak összesen 1419 milliárd forintnak megfelelő cseh korona értékben írt ki közbeszerzést új járművek vásárlására.

Válság ide vagy oda, a Cseh Vasutak nem akármilyen járműpark-fiatalításba kezdett még 2022 szeptemberében, s ezt a 2023-as évben is folytatja – legalábbis eddig úgy tűnik, hiszen újabb nagy beszerzést hirdettek. Ezúttal negyvenhét új, kétrészes villamos motorvonat beszerzéséről jött hír (EMU140-esek), amiket regionális vonalakon kívánnak üzemeltetni. 

Az elsődleges információk szerint a legalább 140 utas befogadására alkalmas villamos motorvonatok kétáramneműek lesznek, maximális sebességük pedig 160 kilométer/óra. A győztes gyártóról nem csak és kizárólag az ajánlott ár dönt majd, hanem több kritérium is együtt hat majd az eredményre, így például a pályahasználati díj (a szerelvények súlyának függvénye), az ülőhelyek száma és az energiaigényesség. Ennek a beszerzésnek a keretösszege 8,4 milliárd cseh korona, azaz 138,6 milliárd forint. Információink szerint az összes megrendelhető szerelvény csak opció, tehát a Cseh Vasutak egyetlen egy szerelvény lehívását sem garantálja. Egyelőre annyit tudunk, hogy az új járműveket a pardubicei régióban használnák a regionális járatokon, kiváltva ezzel a Persinges ingákat, amelyeken még mindig a Honecker bosszújaként elhíresült kocsik járnak. Ezeknek a kocsiknak a felújítása ugyanis nem történik meg, tervezték ugyan, de a cég, amelyik felújította volna őket, időközben csődbe ment.

Ez egy újabb óriási tender új vonatok beszerzésére, amelyet a ČD az elmúlt hat hónapban hirdetett meg. Tavaly szeptember óta a vasúttársaság négy nagyszabású pályázatot írt ki új elektromos vonatok beszerzésére összesen 86 milliárd korona (1419 milliárd forint) értékben. Ezek azonban minden esetben keretszerződések, amelyek esetében nem biztos, hogy a teljes flotta lehívására sor kerül. 

Jelenleg ezek a Cseh Vasutak által kiírt járműbeszerzésre vonatkozó pályázatok futnak: tizenöt hibrid villamos motorvonatot vennének, amely beszerzésnek az értéke 3,4 milliárd korona (56,1 milliárd forint); EMU400-asokat is tendereztetnek, amelyeket a prágai agglomerációban használnának (90 villamos motorvonat), ennek értéke 42 milliárd korona (693 milliárd forint); továbbá hatvan villamos motorvonatot is vásárolnának (EMU350-es típus), amelyek maximális sebessége kétszáz kilométer/óra, a beszerzés értéke 32 milliárd korona (528 milliárd forint).

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek