Nagykapacitású akkus trolibuszokat vesz Prága

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.10.30. 09:00
Bus_SOR_119

A reptéri expresszbusz vonalát két éven belül villamosítják, ide szánják a huszonöt méter hosszú trolikat.

A Prágai Közlekedési Vállalat nyílt közbeszerzési versenypályázatot hirdet húsz nagykapacitású, háromrészes akkumulátoros trolibusz vásárlására. A járművek a Václav Havel Repülőtérre közlekednek majd, a 119-es járaton Nádraží Veleslavín és a reptér között. A kontraktus becsült értéke 628 millió korona (8,5 milliárd forint), az első járművet a megrendelő 2022 őszén vehetné át.

A részletek szerint a trolibuszok 23–25 méter hosszúak, háromrészesek lesznek, 40–55 ülőhelyük lesz. A maximális sebességük legalább 70 kilométer per óra kell legyen. A járművek elvárt garantált hatótávolsága egy akkumulátortöltésre legalább 11 kilométer, egy akkumulátor élettartama minimum hatvan hónap, vagy 450 ezer kilométer. Ami a trolibuszok felszereltségét illeti, a jelenleg hatályos, a Prágai Integrált Közlekedés által meghatározott előírásoknak kell megfelelniük.  

A közlekedési vállalat 90 ezer kilométer átlagos évi futásteljesítménnyel számol. A járművek töltése a két végállomáson megépülő töltőállomáson történik majd. A 3-as számú terminál és a reptéren lévő végállomás között a trolik csak akkumulátoros meghajtással közlekednek. Nádraží Veleslavín és a 3-as terminál között 2022-ben kezdik a villamosítást, itt tehát lesz felsővezeték. Ha minden jól megy, akkor az új nagykapacitású trolibuszok 2023 tavaszán kezdhetik az éles üzemet. Addig még a honosítást is le kell folytatni, hiszen Csehországban eddig ilyen jármű sehol sem közlekedik. A közlekedési vállalat előzetes piaci konzultációkat is folytatott, amire elsősorban a trolibuszgyártó cégeket hívta meg, aktívan pedig a Škoda Electric, Solaris, Van Hool, a svájci Carrosserie HESS és a Cegelec cégek vettek részt.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek