Nem lesz több railjet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.09.10. 16:30
kiskep

Az E15 gazdasági napilap hozta az információt, miszerint a Cseh Vasutak véglegesen lemondta a railjet-megrendelés második opcióját, tehát nem veszik meg a további nyolc Siemens-szerelvényt. Az előzményekről már néhányszor szóltunk az ihón, a folytatásos teleregénybe illő információk sorozata ezúttal úgy látszik, befejező részéhez érkezett.

Railjet-szerelvény Prágában<br>(fotó: České dráhy)

A České dráhy (ČD) újonnan kinevezett vezérigazgatója s az ugyancsak frissen, új arcokból felállított igazgatótanács egyöntetűen elutasította a railjetek átvételét az osztrákoktól. Adósságstopot hirdettek a cseh vasúti vezetők, emiatt nincs pénz az egyébként előnyös üzletre. Vigaszdíjként vihetik a csehek a már lehívott hét Siemens Viaggio Comfort szerelvényt. Ezeket a vonatokat a ČD és az ÖBB közösen közlekedteti 2014 decemberétől a Prága–Břeclav–Bécs–Graz vonalon.

Áprilisban volt a railjet-bemutató a cseh fővárosban<br>(fotó: a szerző)

Nem valószínű tehát, hogy a közeljövőben railjetekkel utazhatunk Budapestről Prágába, ugyanis éppen erre a vonalra szánták volna motorvonatokat. A cseh közlekedésügyi tárca vezetője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a lapnak, hogy ügyes vasúti nemzetközi diplomáciával még az is elérhető lenne, hogy a hét „cseréldzset“ közös közlekedési modell kialakítása esetén Budapestre is eljutna. Ebben lehet valami, hiszen mi az akadálya annak, hogy a Bécsből befutó railjet a Keletiből Pozsonyon át Prágába folytassa útját, majd onnan újra Bécs felé vegye az irányt?

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!


Kapcsolódó hírek