Nincs több Coca-Cola a mozdonyon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.11.01. 08:29
titulka

A 362.015-ös pozsonyi Ász (Eso) nem mindennapi, szembetűnő festést kapott, olyat, amilyenre addig Szlovákiában nem volt példa. A Coca-Cola üdítőt reklámozó matricákat ragasztották fel az új vörös alapszínre. Rengetegen felkapták a fejüket, felfigyeltek a mozdonyra vasutasok, vasútbarátok, fotósok egész hada árasztotta el a vasút mentét, ahol megfordult a gép. Ez a mozdony lett az első, amelyik reklámmatricát hordott magán. 2005-öt írtunk akkor.

Az eredeti kék-fehér köntösben Zsolnán 2000 februárjában<br>(fotók: railpage.net)

A mozdony a mindennapi Kassa–Pozsony viszonylatban közlekedő gyorsvonatokon kívül különvonatok élére is került. Nem csoda, hiszen az akkoriban felkapott zenei fesztiválokra éppen Coca-Cola Music Train partyvonat vitte a vendégeket. Ezek élére természetesen a Coca-Cola gép került. Eredetileg a 362.015-ös egy kék-fehér szépség volt, megkülönböztető jelzése a Škoda járműgyártó logója és felirata volt mindkét végén. 2005. június 6-áig ez így is maradt. Ez az Ász volt az utolsó ilyen színkombinációban közlekedő mozdony. A nagyjavításra való bevonulása előtt utoljára a 332-es „Goral” gyorsvonatot vitte Pozsonyból Zsolnára (Žilina). Másnap begurult a ruttkai járműjavítóba (ŽOS Vrútky) – akkor még senki sem sejtette, hogy Coca-Cola mozdony lesz belőle.

Margitfalva közelében a Coca-Cola

Ruttkában aztán a gép vörös–narancs kombinációjú alapfestést kapott, amire aztán rákerültek a Coca-Cola Slovakia cég matricái. A javítás és festés húsz napig tartott. 2005 június 28-án a 702-es „Turiec” gyorsvonaton hidegen szállították Pozsonyba, felélesztése és egy pici simogatása után még aznap este vonatra tették, s elküldték Kassára a „Zemplín” gyorsvonat élén. Kassán aztán másnap befejezték az átalakítást, a depóban helyére kerültek a matricák is.

A Coca-Cola Music Train 2005-ben teljes szépségében

A Coca-Cola akkoriban főszponzora volt a nyári zenei fesztiváloknak, s marketingüknek köszönhetően jegyeket is lehetett nyerni a nyár folyamán. Ezek az ingyen belépők egyben jegyek is voltak a Coca-Cola Music Train különjáratára, ami Pozsonyból és Kassáról vitte a nyerteseket a fesztivál helyszínére. A különvonat egy partykocsit (ezt az ÖBB-től bérelték), egy étkezőkocsit és hat légkondicionált termes első osztályú kocsit továbbított. A vonatok élére mindig a 362.015-ös Coca-Cola került. Közben a matricákon kívül a Coca-Cola becenév is ráragadt a gépre. A partyvonat élén a Coca-Cola mozdony még olyan helyre is eljutott, ahol egyébként villamos mozdony nem igazán fordul meg. Mégpedig Homonnára (Humenné) látogatott el 2005. július 8-án. Persze egy Búvár segítségével, hiszen a Bánóc–Homonna szakasz nem villamosított.

Irány Hidasnémeti! Kassán a Hernád IC elején díszeleg a reklámmozdony

A Music Train szolgálatokat kivéve közben természetesen mindennapi fordákban is jól teljesített a Coca-Cola. Sokáig egynapos fordában közlekedett Kassáról Pozsonyba és vissza a 600 „Váh” és a 611 „Považan” gyorsvonatokon. Reggel 4 órától késő este 22 óráig volt távol a mozdony. A 2006/2007-es menetrendi időszakban különböző járatokon forgatták a mozdonyt a Pozsony–Kassa–Hidasnémeti / Bánóc szakaszon. 2006-ban még a presztízsjáratokra is rákerült a gép, az 501/404 InterCityket továbbította egynapos fordában Pozsony és Kassa között. 2007-ben még Prágába is ellátogatott, a Gorillák krónikus fekvemaradásai miatt a csehországi EC járatokra is befogták nem egyszer a Coca-Colát. Ez után egészen 2013 tavaszáig már inkább csak belföldi járatokon volt látható-fotózható a mozdony. A 362.015-ös periodikus nagyjavítása alkalmával Kassán lekerültek a Coca-Cola matricák, s Ruttkában 2013. május 16. után megkapta az új Blonski egyenruhát. Ezzel lezárult egy korszak a mozdony életében. Az első szlovák reklámmozdony összesen nyolc évig cirkált cseh, szlovák és egy picit magyar pályán is.

Itt már Blonski festésben az Urpín gyorsvonaton Pozsonyban

Egy ideig még biztosan Coca-Cola lesz majd a 015-ös, de már csak a vasutasok és vasútbarátok emlékeiben, s a sok-sok öregedő fotókon. A Railpage.net oldalán több fotót is láthatnak a mozdonyról.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek