Öt euróért a RegioJet elviszi Győrbe!

iho/vasút   ·   2020.08.25. 09:50
02_regiojet_belfoldon_gyorig

A Budapest–Bécs–Prága útvonalon járó sárga cseh vonatokra jövő szombattól magyarországi belföldi forgalomban is váltható jegy. A Déli pályaudvar, Győr, Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom között lehet utazni.

Még csak három hete jár a RegioJet a magyar, az osztrák és a cseh főváros között naponta két pár vonattal, máris újabb lépést jelent be a magyar piacon. Hivatalosan holnaptól, mert folyamatosan teszik alkalmassá a foglalási rendszert az egyes járatok kezelésére, de akár már keddtől használhatók belföldi forgalomban is ezek a járatok. Tapasztalataink szerint sokan azt hiszik, hogy Magyarországon a belföldi személyszállításban monopolhelyzetben vannak az állami közlekedési cégek, ez azonban csak a közszolgáltatásra igaz. Ilyen tevékenységet valóban csak az végezhet, aki közszolgáltatási szerződést kötött az állammal (például a MÁV-Start, a GYSEV). A RegioJet azonban nem közszolgáltatást, hanem menetrend szerinti közforgalmú szolgáltatást végez, ehhez pedig csak engedély kell, és az megvan a magyar partnernek, a CRS-nek (a Continental Railway Solution Kft.-nek). A hazai jegyértékesítésnek persze vannak technikai, pénzügyi, adózási feltételei, ezeket megteremtették mostanra.

(fotók: Vörös Attila)

A három magánvasút (a járat ausztriai partnere a Westbahn) persze abban érdekelt, hogy minél kihasználtabbak legyenek a vonatok, vagyis nem cél, hogy mondjuk győri utas egy bécsi helyett szálljon föl Budapesten. Feltehetően ezért nem árulnak belföldi jegyet a legalsó, low-cost osztályra, csak a többi háromra. A standardon Budapestről Győrbe öt, Mosonmagyaróvárra vagy Hegyeshalomra hét euró a díj, de ebben már (és természetesen a két magasabb osztály áraiban) egy kávé vagy ásványvíz is benne van. Győrből Óvár vagy a magyar határállomás ugyancsak a standardon két euróért érhető el.

A relax osztályon 2, 5, 7 euró helyett rendre 3, 7, 9 euró az ár, a business osztályon pedig 4, 9, 12 euró.

A RegioJet tehát a Start emelt minőségű vonatain (Railjet, IC, EC) érvényes másodosztályú, teljesárú jegy árának kicsit több mint feléért fuvaroz Győrig. És mindezt inkább az első osztály kényelmét nyújtó (például a multimédiás képernyőkkel felszerelt Astra) vagonban. A jegyeket a legegyszerűbb elektronikusan megvenni a RegioJet applikációjában vagy a cég, illetve a CRS honlapján. Így könnyebb az esetleges lemondás is, amire a vonat indulása előtt negyed órával is van még lehetőség. Mindazonáltal hagyományos módon is vásárolható jegy, Budapesten számos viszonteladó található.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek