Papkeszin járt a 010-es Nohab

Vörös Attila   ·   2016.12.17. 18:45
28__PC140035

Sokéves kihagyás után 2013-ban újra tehervonat érkezett Papkeszire. A 27-es (Lepsény–Csajág–Hajmáskér) vonalon fekvő állomásról ágazik ki a peremartoni műtrágyagyár iparvágánya, ide érkeznek azóta is műtrágyaszállítmányok. Az elmúlt években a Rail Cargo Hungaria szállította ide a fuvarokat, az import műtrágya Záhonynál lépett be az országba. A 27-es vonalon és az iparvágányon az RCH vonataival a MÁV-Start remot Dácsiája dolgozott.

Papkeszi felől érkezik a Király huszonkét üres kocsival (Vörös Attila felvételei)

Ezúttal azonban a sóbányáiról híres németországi Heringenből jött a műtrágya, a dízeles szakaszon pedig az alapítványi Nohab dolgozott. A huszonkét rakott kocsit hétfőn vitte le Hajmáskérről az M61-es, majd a kirakás után szerdán hozta vissza a kocsikat Papkesziről.

Vilonyát kerüli meg a 27-es vonal. Néhány száz méterrel később csatlakozik be Fűzfő felől az iparvasút

Tízeskének nem ismeretlen a környék, legutóbb 2014 tavaszán járt a közelben, amikor a Balatoni Iparvasút Bobóját vitték el Fűzfőről Almásfüzitőre. A szállításról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A 27-es vonalról akkor a vilonya-királyszentistváni elágazásnál letért, most viszont még pár kilométert mehetett a csajági vonalon Peremartonig.

Németh Zoltán felvétele a vilonyai sziklánál készült

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek