Rekordszámú személyautót gyártottak 2018-ban Csehországban

MTI   ·   2019.01.25. 11:07

A cseh autógyárak rekordszámú, 1,47 millió személyautót gyártottak tavaly, 1,17 százalékkal többet, mint 2017-ben – közölte a cseh autóipari szövetség Prágában. A Csehországban gyártott személykocsik kivitele két százalékkal emelkedett, míg a hazai eladás 1,7 százalékkal visszaesett.

Bohdan Wojnar, a szövetség elnöke szerint a csehországi autógyáraknak kedvezett, hogy továbbra is nagyon erős a kereslet. Ugyanakkor a gyárak maximális kapacitásaikon dolgoznak, és termelésük csak új beruházásokkal bővíthető. A legnagyobb autógyár, a Skoda termelése éves szintén 3,3 százalékkal emelkedett, összesen 886 ezer 103 autót gyártott. A dél-koreai tulajdonú Hyundai termelése 4,6 százalékkal csökkent tavaly, mégpedig 340 ezer 300 kocsira. Ez azonban 3,1 százalékkal több az eredetileg tervezettnél. A harmadik csehországi autógyár, a TPCA tavaly visszatért a növekedéshez: 210 ezer 993 személykocsit gyártott, ami hat százalékos növekedés éves szinten.

A gyárak arra számítanak, hogy az idén már nem fog tovább növekedni a termelésük, lényegében marad a tavalyi szinten, ezért kapacitásaik korszerűsítésével fognak foglalkozni. Mindhárom gyár tervez új beruházásokat. Mindezek ellenére továbbra is súlyos probléma az autógyáraknak a szakképzett munkaerő hiánya, és ezért sok szlovák, lengyel és román vendégmunkást foglalkoztatnak.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek