Sebességkorlátozás a hármas metrón

iho/vasút   ·   2012.06.12. 15:33

Negyven kilométer per órás sebességkorlátozást kellett bevezetni kedden a hármas metró egyes szakaszain. A Nagyvárad tér és a Klinikák állomások között a jobb vágányon, a Corvin negyed és a Nagyvárad tér között peidig a bal vágányon érvényes a korlátozás, tudta meg az iho a Metróért Egyesülettől.

A sebességkorlátozás oka az AVR, azaz automatikus vonatvezető rendszer meghibásodása. A vonatok az ellenőrzött helyett az úgynevezett szabad kézi vezetés módban közlekednek. Ez azt jelenti, hogy a programszőnyegből érkező – vagy épp nem érkező – jeleket a vonat nem értékeli ki, így ellenőrizetlen többek közt az is, hogy a járművezető melyik oldalon nyitja az ajtókat. Ebben az üzemmódban a vonatok sebessége legfeljebb negyvenöt kilométer per óra lehet, a berendezés pedig csak éberségellenőrzést végez. A vonat vezetésébe csak az éberségi felhívás nyugtázásának elmaradása, vagy a negyvenöt kilométeres óránkénti sebesség túllépése esetén avatkozik be: kényszerfékezéssel megállítja a szerelvényt.

Mindig van lejjebb? (képünk illusztráció!) <br>(fotó: Arnold Balázs)

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.