Száznyolcvankét vasúti kocsit vesz a ČD

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.10.24. 12:00
cd_vag_01

A Cseh Vasutak igazgatósági tanácsa jóváhagyta azt a versenypályázati kiírást, aminek értelmében összesen száznyolcvankét vasúti kocsit vásárolnának. A vasúti kocsikat a nemzetközi forgalomban közlekedő expresszvonatokon használnák. Mivel a feltételek között a maximális sebesség 230 kilométer/óra, így arra lehet következtetni, hogy elsősorban a németországi EC/IC vonatokon tűnnek majd fel.

(fotók: České dráhy)

A Cseh Vasutak kilenc tartósan összekapcsolt, nyomásálló, a railjet szerelvények mintájára összeállított szerelvényeket szeretne üzemeltetni a nemzetközi forgalomban, főleg a Németországba irányuló járatain. A vasúttársaság ezúttal mozdony nélkül venne szerelvényeket. A Cseh Vasutak képviselői azt mondják, azért ekkora számú a megrendelés, mert ezzel kedvezőbb árat tudnak kicsikarni, továbbá hatékonyabban, több vonalon is tudják használni a szerelvényeket, valamint nem utolsó sorban megtarthatják a renoméjukat a jelentős nyugati partnereiknél. Egyes külföldi partnerek már jelezték (nyílt titok, hogy osztrák és német vasúttársaságok), hogy a közeljövőben az EC/IC kategóriájú járatokat kizárólag 230 kilométer/órás sebességre képes szerelvényekkel fednék le. Hasonló vasúti kocsikat, egészen pontosan ötvenet még tavaly rendeltek meg a Škoda-Siemens konzorciumtól – ezek maximális sebessége viszont „csak” 200 kilométer/óra.

A gyermekekkel utazóknak fenntartott szakasz

A Cseh Vasutak személyszállító üzletága száznyolcvan vasúti kocsit vehet át a jövőben, kettőt pedig a Vasúti Infrastruktúra-kezelőség számára gyártanának. Ennek típusáról és kihasználásáról egyelőre nincsenek információk. A Cseh Vasutak több mint egy éve írtak ki hasonló tendert, akkor kilencven vasúti kocsi gyártását rendelték volna meg, de idén nyáron az egészet visszavonták azzal, hogy egy sokkal nagyobb volumenű tender kiírására készülnek.

A másodosuztályú kocsi

Néhány követelmény a vasúti kocsikat illetően: első és másodosztályú, klimatizált nyomásálló, tartósan összekapcsolt vasúti kocsik, étkezőkocsi/büfé, akadálymentesített kocsik (toalettek is), babakocsik részére kijelölt hely, gyermekmozi, pelenkázó, kerékpárszállításra alkalmas tér, nagyméretű poggyász elhelyezésére alkalmas hely, konnektorok, USB-csatlakozók, wifi, LED kijelzők, korszerű utastájékoztató rendszer.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek