Tizenöt új mozdony öt éven át

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.04.24. 13:45
00kicsi

A Cseh Vasutak az elkövetkezendő öt éves időszakra szeretnének tizenöt korszerű, többáramnemű mozdonyt bérelni, ez derül ki a cseh tenderfigyelőből. A mozdonyok maximális sebessége ezúttal csak 160 kilométer per óra (a Vectronok esetében 200 kilométer per óra volt). A közbeszerzés értéke 1,1 milliárd cseh korona (13 milliárd forint). A tervek szerint a vasúti személyszállító cég a 362-es és 371-es sorozatú villamos mozdonyokat szeretné kiváltani az új gépekkel.

A cseh Škoda-csoda még a Keletiben<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

A vasúttársaság öt éven keresztül bérelné a mozdonyokat, ezután saját tulajdonba szeretne vásárolni, amelyeket elsősorban a belföldi klasszikus szerelvényes vonatok élére állítana be. A Cseh Vasutak képviselője megkeresésünkre arról beszélt, hogy a vállalatnak a további fejlődéshez, valamint lépést tartáshoz hatvan új vontatójárműre lenne szüksége. Ennek a finanszírozási háttere és feltételeinek előteremtése azonban nem egyszerű és hosszú folyamat, ezért van szükség az átmeneti időszakban a mozdonybérlésre. A Vectronok a németországi járatokon beváltak, ezért döntött úgy a ČD, hogy hasonló módon javítja föl a járműállományát.

A mozdonyok három áramrendszer alatt kell, hogy képesek legyenek közlekedni, 160 kilométeres sebességgel óránként, valamint típusengedéllyel kell rendelkezniük a szlovákiai és ausztriai futáshoz is. Ha minden jól megy, akkor az új bérlemények jövő ősszel állhatnak forgalomba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek