Tovább élénkül az éjszakai utazás Európában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.09.17. 10:00
jcr_content

Az osztrák és svájci vasúttársaság bátor terveket jelentett be az éjszakai járatokkal kapcsolatosan. Svájcból tíz különböző irányba indulnak majd nightjetek, amelyek huszonöt várost kötnek össze.

Merész tervekkel néz a jövőbe az SBB és az ÖBB. Közösen jelentették be, hogy az elkövetkezendő két–három évben tovább szeretnék bővíteni az éjszakai nightjet márkanév alatt közlekedő vonatok számát, egyre több európai nagyvárost összekötve. 2021 decemberétől például szeretnék beindítani a Zürich–Amsterdam éjszakai járatot, s bővítenék a Zürich–Berlin járatot is, sőt 2023-tól Lipcsében közvetlen kocsikat akasztanának le Drezda és Prága felé. Ezzel a cseh főváros már két különböző útirányon át lenne elérhető Zürichből (egy közvetlen hálókocsi Linz és Salzburg érintésével közlekedik). 2022-től, illetve 2023-tól Róma és Barcelona is elérhető lenne közvetlen éjszakai járattal. A járműparkot az ÖBB által megrendelt új háló- és fekvőhelyes kocsik alkotnák.

Az ÖBB manapság az éjjeli közvetlen járatokat a repülés környezetbarát alternatívájaként próbálja promótálni. A tavalyi évben jelentős mértékben, több mint 25 százalékkal nőtt az utasok száma a nightjeteken, az idei évben kialakult járványhelyzet viszont egyáltalán nem kedvez ennek az üzletnek. A most bejelentett járatbővítések is csak akkor valósulhatnak meg, ha azok finanszírozását garantálni tudják a svájci környezetvédelmi alapból.

  • 2021 decemberétől új közvetlen kapcsolat Zürichből Amszterdamba a Zürich–Bázel–Frankfurt–Köln–Amszterdam vonalon.
  • A berlini és hamburgi járatok kapacitásának növelése, valamint új közvetlen járat Lipcsén és Drezdán át Prágába a 2023-as menetrendi időszaktól kezdődően.
  • Tervezik a római és barcelonai járatok bevezetését is, de ezekről részletesebb információk egyelőre még nincsenek, a partnervasutakkal folynak a tárgyalások.

A térképen az is látszik, hogy a Budapest–Bécs–Zürich útvonallal is számolnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek