Tovább erősíti eurázsiai árufuvarozási pozícióját az RCG

iho/vasút   ·   2022.12.06. 12:00
obb_rcg_tehervonat

A logisztikai vállalat 2023 elejével létrehozza Sanghajban a Rail Cargo International Freight Forwarding leányvállalatát.

Először válik lehetségessé az ÖBB Rail Cargo Groupnak (RCG) a házon belüli logisztikai szolgáltatások közvetlen marketingje Kínában, teljes helyi jelenléttel.

A vállalat igazgatósági szóvivője, Clemens Först kiemelte: a sanghaji leányvállalat megerősíti az RCG disztribúciós tevékenységét, miközben csökkenti a kínai külső partnerektől való függőséget. Ez rendkívül fontos, mivel Kínában szinte kizárólag a helyszínen zajlik az üzlet. Ezen felül az Új Selyemúton megvalósuló sikeres fejlesztésre is kíván építeni az RCG a Középső Folyosó útvonalainak használatával.

Új kínai leányvállalatával az ÖBB Rail Cargo Group mostantól egyetlen, házon belüli forrásból tudja kínálni Ázsiában a logisztikai értéklánc összes szolgáltatását, valamint további szállítmányozási kiegészítéseket, a teherfuvarozástól a vámkezelésen át az átrakodásig. Ez többek között leegyszerűsíti az ügyfelekhez, helyi partnerekhez és a fizetési tranzakciókhoz való hozzáférést.

Ezzel az RCG TransNet-hálózata már az egész eurázsiai kontinensre kiterjed, egészen Kínáig. Az ukrajnai háború február végi kitöréséig az Új Selyemút elsődleges szállítási útvonalát a Kínából Oroszországon át Kelet- és Délkelet-Európáig vezető úgynevezett északi folyosó jelentette. A Kazahsztánon, Azerbajdzsánon, Georgián (Grúzián) és a Fekete-tengeren át Romániáig, majd Közép- és Délkelet-Európáig vezető, úgynevezett Középső Folyosót március óta használja alternatívaként az ÖBB Rail Cargo Group. Az RCG vonzó tranzitidőkkel megbízható alternatívát kínál a tengeri és légi fuvarozással szemben, továbbá azt is lehetővé teszi, hogy az ügyfelek kikerüljék a továbbra is erősen zsúfolt be- és kirakodó kikötőket.

A vasúti árufuvarozási szolgáltatások folyamatosan növekednek, mióta az RCG 2008-ban útnak indította első ázsiai próbavonatát, megkezdve ezzel tevékenységét a térségben. Az Új Selyemúton haladó vonatok száma 2016 végéig folyamatosan nőtt, a társaság 2017-ben pedig hivatalosan is belépett a kínai piacra. Az RCG évente körülbelül hatszáz mozdonyt üzemeltet az Új Selyemút útvonalain.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A vállalat a világ 18 országában van jelen, ezek közül tizenötben saját alkalmazottakkal. Az RCG 34 különböző nemzetiségű, összesen 5755 logisztikai szakembere évente körülbelül 463 ezer vonatot – naponta nagyjából 1270-et – közlekedtet le biztonságosan, évente 94 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal. A Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó RCG az Ausztriában szállított áruk 28 százalékát továbbítja, ezzel Európa élmezőnyébe tartozik. Az RCG évente körülbelül 1,1 millió tonna szén-dioxid kibocsátását is megelőzi Ausztriában.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: ÖBB RCG AG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek