További kilencven kocsit venne a Cseh Vasutak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.08.22. 16:00
viz_01

Nagyon izgulhat a Cseh Vasutak a vasúton tervezett piacnyitás miatt, ami 2019-ben esedékes, mert amint már többször is írtuk, nagyszabású járműpark-korszerűsítési programba kezdtek. Mint a minap kiderült, még most sincs vége a beszerzés-sorozatnak. Újabb közbeszerzési pályázatot írtak ki, aminek tárgya most kilencven új vasúti kocsi, amiket a távolsági járatokra készülnek használni. Megint csak keretszerződésről van szó, ami azt jelenti, hogy a vasúttársaság csak annyi vasúti kocsit hív le, amennyire a jövőben valóban szüksége lesz.

Ha minden jól megy, akkor hamarosan ilyen kocsikban utazhatunk Prága és Budapest között (a képre kattintva galéria nyílik a Cseh Vasutak fotóiból)

A 200 kilométer per órás maximális sebességre képes, első és másodosztályú, többcélú részel rendelkező és bisztrókocsik, amennyiben mind a kilencvenet lehívják, akkor 4,7 milliárd koronába (56,4 milliárd forint) kerülnek majd. A járműpark-fiatalítással a Cseh Vasutaknak az a céljuk, hogy néhány éven belül teljesen kiszorítsák a bautzeni eredetű, a cseheknél csak „bőrülésesnek” csúfolt Y-kocsikat. Az új kocsik vásárlásával ezek majd helyettesíthetők lesznek a modernebb elemekkel felszerelt kocsikkal minden vonalon. Alapfelszereltség lesz a cseh vonatok esetében a konnektor, wifi, elektronikus utastájékoztató rendszer és a légkondi is.

A kilencven új vasúti kocsi a versenypályázat feltételei szerint futhat majd a Csehországgal szomszédos országokban, ezen kívül hazánkban és Szlovéniában is. A Cseh Vasutak azt tervezik, hogy a kocsikat a már megrendelt railjet-hasonmások szerelvényéhez toldanák az utasigényeknek megfelelően.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek