Typhoon-viharok Közép-Európában

iho/repülés   ·   2012.01.07. 22:07
nyito

A szomszédos Ausztriában kisebb belpolitikai vihart kavart a szociáldemokrata pártban (SPÖ) kiéleződött ellentét. A párt főtitkára, Günther Kräuter véleménye szerint ideje lenne eladni az osztrák légierő méregdrágán beszerzett és 2007-ben hadrendbe állt 15 Eurofighter Typhoon vadászgépét. A főtitkár szerint Ausztriát semmilyen háborús veszély nem fenyegeti, így a gépek hadrendben tartása is felesleges.

Semlegesség, önvédelem: Ausztria magára számít <br>(fotó: bmlv.gl.at)

A Zeltweg melletti Hinterstoisser Légitámaszponton tevékenykedő gépek az első, Tranche 1-es sorozatba tartoznak, így csak korlátozottan alkalmasak földi célpontok elleni támadásra. Ausztria a gépeket tehát csak légirendészeti feladatra használja, és ehhez a két hajtóműves, bonyolult avionikai, fedélzeti rendszerekkel felszerelt gép üzemeltetése sokba kerül. Ha a gépeket sikerülne értékesíteni, akkor a főtitkár véleménye szerint jelentős tehertől szabadulhatna meg a haderő és az ország. A felszabaduló összegből pedig akár Ausztria államadósságát is csökkenteni lehetne. Az osztrák vadászgépek helyett pedig szerinte a szomszédos országokkal együttműködve kellene Ausztria légterét védelmezni. Azaz más országok védelmére szorulna a jelenleg szigorúan semleges Ausztria.

Párttársa, Norbert Darabos védelmi és sportminiszter élesen ellenzi az elképzelést. Darabos a semleges, saját légterét önerőből védelmezni képes Ausztria híve, melynek szerves része az osztrák légtér védelme és ellenőrzése is. Bár véleménye szerint Kräutert a jószándék vezette, de kidolgozatlan az elképzelése. Stefan Prähauser, az SPÖ védelmi ügyekben illetékes szóvivője szerint Kräuternek szakértőkkel kellett volna konzultálnia, mielőtt ehhez hasonló javaslatokat tesz.

Darabos szerint maradnia kell az Eurofighternek <br>(fotó: bmlv.gl.at)

Csehországban is vihart kavart a Tájfun: igaz, itt német gépekről volt szó. A Financial Times Deutschland (FTD) értesülései szerint Csehország is érdeklődik a Luftwaffe hadrendjéből kivonni, majd utána eladni kívánt Eurofighter Typhoonok után. Egészen pontosan nyolc, szintén légvédelmi feladatok ellátására alkalmas, korai Tranche 1-es gépről lenne szó. Más lapértesülések szerint a gépek iránt leginkább Bulgária érdeklődik, és a január 17–18-án Németországba látogató Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök egy igen kedvező ajánlatot kaphat a nyolc géppel kapcsolatban. Bulgária még 2011 februárjában kért ajánlatot nyolc Eurofighter Typhoon leszállítására a programban részt vevő országoktól. Olaszország 35 millió eurós árat kérne a használt olasz példányokért, a német ajánlatról nincs értesülés. Az FTD szerint a jelenlegi lízingszerződés alapján 2015-ig JAS–39C/D Gripeneket használó Csehország, a MiG–21-eseitől hamarosan elbúcsúzó Horvátország, a MiG–29AS-ei mellett kitartó Szlovákia és az elnöki F–16-os álmokkal a hírekbe kerülő Románia is érdeklődik.

Eladó, de nagy és drága <br>(fotó: luftwaffe.de)

A cseh védelmi minisztérium szóvivője még az informális beszélgetés lehetőségét és megtörténtét is tagadta. Jan Pejšek szerint Németország csak léggömbökként eregeti a felesleges, használt Eurofighterekről szóló híreket, jelezve a piacnak, eladóak a gépek.

Kapcsolódó hírek