Új intermodális fuvarokat indít Szicília és az olasz félsziget között a Mercitalia

iho/vasút   ·   2022.12.16. 12:00
mercitalia_teher

Az olasz vasúti teherszállító társaság a Catania-Bicocca terminál és a Nápoly közelében fekvő Marcianise között szállít majd január 10-étől, mindkét irányban hetente hatszor.

Az új szolgáltatással cserefelépítményeket, valamint hagyományos, tartály- és silókonténereket lehet majd továbbítani. A huszonkét kocsiból álló, 415 méter hosszú vonatok 1100 tonnát szállíthatnak. A fuvarokból leginkább az ipari termékeket, élelmiszert és üdítőitalokat, vegyipari termékeket előállító ágazat, valamint a gyűjtőfuvarozás profitálhat majd a legtöbbet.

A dél-olaszországi szigetet az olasz félszigettel összekötő, tengeri szakaszon a Mercitalia anyacége, az FS nyújt kompszolgáltatást: a vasúti szerelvények a szicíliai Messina és a calabriai Villa San Giovanni között két órát utaznak majd hajón. Viszont a jelenlegi olasz kormány szándékában áll, hogy egy hidat építsen meg a két országrész összekötése érdekében – a gondolat nem újkeletű: a műtárgy megvalósítását már a 19. század óta tervezik.

A Mercitalia részletekbe menően megtervezte az új fuvarokat: a megvalósíthatósági tanulmányt a Mercitalia Intermodal készítette el, a Mercitalia Rail nyújt majd vontatási szolgáltatást, Marcianisében a Mercitalia Shunting and Terminal, Cataniában pedig az olasz RFI terminálokat kezelő leányvállalata, a Terminali Italia fogja végezni a be- és kirakodást.

A Nápolytól huszonöt kilométerre északra található Marcianise stratégiai fontosságú helyszín a Mercitaliának, mivel onnan összeköttetések érhetőek el Észak-Olaszország, valamint Európa többi része felé is: például a milánói vasúti teherpályaudvar Milano Smistamentóba, a torinói Orbassanóba, Busto Arsizióba és Bolognába. A Mercitalia Marcianise és Bologna között 2018 novemberében elindított nagysebességű vasúti áruszállító szolgáltatása azonban nem igazán hozott sikereket, a fuvarokat 2022 novemberében állították le – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Flickr / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek