Leállt a nagysebességű vasúti áruszállítás Olaszországban

iho/vasút   ·   2022.11.22. 12:00
mercitalia_fast

Az FS Group Mercitalia Fast elnevezésű szolgáltatását négy évig lehetett igénybe venni Bologna és az ország déli része között.

Az utolsó járat november 18-án este indult el a Nápolytól nagyjából harminc kilométerre található marcianisei Mercitalia-terminálból.

Olasz sajtóinformációk szerint az üzemeltető olasz nemzeti vasúttársaság, az FS egyelőre ideiglenesen állítja le a nagysebességű áruszállítást, a folytatásról a kereskedelmi igények felmérését követően döntenek. A társaság további információkat viszont nem közölt.

Különböző olasz szakszervezetek tagjai már 2020-ban számítottak a szolgáltatás felfüggesztésére, mivel mindössze az Amazon volt az egyetlen megrendelő és csak egy vonat volt szállításra kijelölve. A Covid–19-világjárvány kitörésével a megrendelések még inkább megcsappantak.

A Mercitalia Fast négy éve, 2018 novemberében indult el, Olaszország első nagysebességű vasúti áruszállító szolgáltatásaként, melynek keretében E404-es sorozatú vonófejek által mozgatott ETR 500-as sorozatú motorvonatok fedélzetén továbbítottak csomagokat – az alapvetően személyszállításra kitalált szerelvények belső terét úgy alakították át, hogy az tizennyolc nyerges vontató vagy két Boeing 747-es repülőgép szállítási kapacitásával rendelkezzen.

Az első néhány hónap során igen hatékonynak számított a szolgáltatás: 96 százalékos pontossággal juttatták célba a szállítmányokat, de a maradék négy százalék sem késett fél óránál többet. A vonatok a több mint 520 kilométeres távot alig három és fél óra alatt tették meg – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: Mercitalia Fast / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek