Újabb adag KISS-t vesznek a svédek

iho/vasút   ·   2020.06.20. 12:00
400px_malartag_kiss

A négyrészes villamos szerelvények a Stockholmtól nyugati irányban vezető Mälartåg-vonalakon állnak majd forgalomba 2021 őszétől. A beruházás értéke 133,3 millió svájci frank (körülbelül 43 milliárd forint, vagyis egy vonat cirka 3,6 milliárd forintba kerül).

Az eddig megrendelt 41 KISS mellé további tizenkét kétszintes szerelvény érkezik Stockholm környékére (kép forrása: Railway Gazette)

A helyi közlekedési hatóság tulajdonában álló lízingcég még 2016-ban kötött keretszerződést a Stadlerrel összesen maximum 143 kétszintes KISS-re. Első körben 33 vonatot kértek három és fél milliárd svéd korona (115 milliárd forint) értékben, melyek 2019 decemberében álltak forgalomba. 2018 februárjában további nyolc szerelvényt hívtak le az Uppsala Länstrafik részére, a mostani beruházás pedig a második opciós rendelés.

A kétszáz kilométer per órás sebességre képes emeletes motorvonatok kocsiszekrényei alumíniumból készülnek. A járműveket a svéd klímaviszonyokhoz szabják: a gépészeti részek zártak, a kocsik közötti átjárók duplafalúak, a forgóvázak és a kocsiszekrények között hókaparók találhatóak, de a hővisszanyerő rendszer, a padlófűtés és a magas minőségű szigetelés is a skandináv telekhez igazított verzióhoz tartozik. Habár a típus a Stadler KISS-járműcsaládjához tartozik, a svédek nem használják ezt a kifejezést – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek