Újabb dízel EffiShunterekkel korszerűsödik a ČD flottája

iho/vasút   ·   2022.02.22. 12:00
cdcargo_742_effishunter

A cseh nemzeti vasúttársaság tizennégy 742-es sorozatú Kocúrt modernizáltat a CZ Lokóval.

A 684 millió cseh korona, vagyis körülbelül tízmilliárd forint értékű beruházás során az eredetileg 1977 és 1986 között a ČKD által Prágában épített dízel-villamos mozdonyok szinte az utolsó csavarig meg fognak újulni: mindössze a főkeret és a forgóvázak maradnak eredetiek.

A gépek a korszerűsítést követően, külsőleg és műszakilag is megújulva, EffiShunter 1000M típusként térnek vissza a sínekre, hogy a Cseh Vasutak (ČD) nehezebb tolatási feladatokat végezhessen velük. A mozdonyok a felújítás során ezer kilowatt teljesítményű dízelmotort kapnak, mely a modern hajtásrendszerrel együtt száz kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességet tesz lehetővé, mindezt a jelenleginél alacsonyabb kibocsátás mellett. A vonali közlekedés érdekében feltelepítik rájuk az egységes európai vonatbefolyásolási rendszert (ETCS) is. Az első korszerűsített gép várhatóan jövő februárban gördülhet ki, az utolsó, tizennegyedik mozdony pedig 2024 végéig készülhet el.

A mozdonyok korszerűsítésével foglalkozó cseh CZ Loko a Cseh Vasutak teherfuvarozási üzletágának, a ČD Cargónak is jó néhány mozdonyt épít át: a felek 2018 novemberében állapodtak meg ötven Kocúr modernizálásáról, 2,1 milliárd korona (körülbelül 31 milliárd forint) értékben.

Az átépített mozdonyok ésszerű ár/teljesítmény arányt kínálnak az alkatrészárak extrém mértékben történő megugrása ellenére is, ráadásul a CZ Loko eleget tud tenni az egyre nagyobb igényeket támasztó szállítási határidőknek, valamint a minőségi elvárásoknak is.

A mozdonyok teljeskörű átépítése illeszkedik a ČD 2030-ig érvényes stratégiájához, melynek része a mozdonyflotta jelentős arányú korszerűsítése, megújítása – számol be a Railway Gazette.

(A ČD Cargo után a ČD is beszerez néhányat a teljesen átépített EffiShunter 1000-esekből. Nyitóképünkön a ČD Cargo egyik korszerűsített 742-ese. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek