Újabb híd épülhet a Duna felett

iho/közút   ·   2020.09.24. 12:00
paksihid_latvanyterv

Paksnál hoznak létre egy egykilométeres műtárgyat, plusz több kapcsolódó útszakaszt, összesen 91,9 milliárd forintért.

Egy hete számoltunk be a legújabb Duna-híd, a Komáromot Révkomárommal (Komárno) összekötő Monostori híd átadásáról, nemsokára pedig elkezdődhet a folyó felett átvezető következő műtárgy végső tervezése és építése is. Az uniós közbeszerzési értesítő alapján a Paks és Kalocsa közé kijelölt 946 méteres hidat, valamint az ahhoz kapcsolódó 25 kilométernyi úthálózatot a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. hozhatja létre.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajló gigaprojektet két fázisban valósítja meg a magyar építőipari vállalat. A kétszer 73 méter, 74,1 méter, 120 méter, 200 méter, 120 méter, 96,1 méter és kétszer 95 méter támaszközökkel tervezett híd létrehozását magába foglaló fázis során megépül a műtárgyat keletről és nyugatról is közrefogó, kétszer egy sávos 512-es főút is. A főút nyugat felől az M6-os autópályától, keleti oldalon pedig Kalocsától északra, az 51-es főúttól vezet majd a hídig, összesen 13,2 kilométeren. Ebben a szakaszban megtörténik 2,9 kilométer már meglévő útszakasz fejlesztése, három új körforgalmi csomópont létrehozása, illetve két meglévő szintbeni csomópontot átépítése is. Kialakítanak egy 11,2 méteres és egy 13,4 méter hosszú kezelő úti hidat is. A projekt ezen fázisa 76,9 milliárd forintot kóstál.

Újabb híd épülhet a Dunán, Paks és Kalocsa környékén (térkép és látványterv: NIF Zrt.)

A másik fázis az új hidat és az 512-es főutat északi irányban Pakssal, valamint dél felé Gerjénnel összekötő 5124-es út megépítését tartalmazza. A Duna nyugati partján futó, észak–dél irányú, kétszer egy sávos út 11,2 kilométer hosszú lesz, és Faluhelypusztánál keresztezi majd az 512-est. Ebben a fázisban másfél kilométer meglévő útszakaszt és két meglévő szintbeni csomópontot építenek át, továbbá közműkiváltásokat is elvégeznek. Ez az ütem 14,9 milliárd forintból valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek