Újabb szerbiai leányvállalatot hozott létre az RCG

iho/vasút   ·   2024.05.24. 09:10
rcg_szerbia

Európa vezető vasúti logisztikai vállalata a Balkán egyik vezető logisztikai cégével, a szerb Transferával írt alá együttműködési megállapodást egy közös vállalat létrehozásáról Belgrádban.

Az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) és a belgrádi székhelyű Transfera d.o.o. közötti együttműködés újabb fontos lépés az innovatív logisztikai megoldások felé a Nyugat-Balkánon, tovább erősítve az osztrák cégek szerbiai jelenlétét. Az ünnepélyes aláírás során elhangzott: Ausztria hozzávetőlegesen 3,6 milliárd eurót (jelenlegi árfolyam alapján 1350 milliárd forintot) invesztál Szerbiában, ezzel az egyik legnagyobb külföldi befektető a balkáni országban, mely egyre fontosabb, nagy potenciállal bíró piaccá válik, különösen a vasúti árufuvarozás számára.

Fellendülőben a szerb piac

Szerbia gazdasága átalakulóban van, ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a környezetbarát szállítási megoldások iránti igény is. Itt kerül képbe az RCG, mely folytatja európai hálózatának bővítését, ennek során még szorosabban kapcsolja össze az országot Törökországgal és Görögországgal, valamint a hamburgi és rotterdami kikötőkkel.

Az RCG-től elmondták: a Transfera a hálózatot, az RCG pedig a szaktudást adja a közösbe – a két vállalat együtt használja fel erősségeiket, hogy fenntartható logisztikai és szállítmányozási megoldásokat hozzanak létre a szerb piacnak, mely évek óta Európa egyik leggyorsabban növekedő piaca. Az együttműködés megkönnyíti a szerb ipar számára a közúti szállításról a vasútira való átállást, mely nemcsak a gazdaság, hanem az éghajlat szempontjából is előnyös.

Az RCG-leány Rail Cargo Logistics – Austria szerint a multimodalitás a jövő, a Transferával együtt pedig személyre szabott, teljes körű megoldásokat szeretnének kidolgozni és fenntartható módon megvalósítani Szerbiában, valamint azon kívül is. A közös vállalkozással az RCG folytatja régóta tartó sikeres jelenlétét a Balkánon és bízik az ígéretes jövőben.

Fókuszban a multimodális szállítás

Az újonnan létrehozott, belgrádi székhelyű vegyesvállalat kezdetben az intermodális logisztikai megoldások kifejlesztésére fog koncentrálni, a jövőben pedig a hagyományos közlekedést is bevonják.

Az elmúlt évek során fontos lépések történtek Szerbiában a vasút fejlesztése, az infrastruktúra korszerűsítése érdekében, többek között intermodális terminálokat hoztak létre, mely fontos tényező a szerb vasúthálózat európai integrációjához. Az RCG és a több mint ötszáz alkalmazottat foglalkoztató Transfera együttműködésének köszönhetően tavaly novemberben indulhatott el az első tehervonat a kruševaci új intermodális terminálból, megalapozva ezzel a vasúti árufuvarozást a szerb város és Nyugat-Európa között. A Transferától akkor azt nyilatkozták: az együttműködés a hosszú távú barátság és bizalom szimbóluma, mely egy szerbiai közös vállalat létrehozásához vezetett. A multimodális árufuvarozás a logisztika jövője, ezért szilárdan hisznek abban, hogy a két cég erőforrásainak, tudásának és tapasztalatának egyesítésével pozitív változásokat kezdeményezhetnek, új mércét felállítva az iparágban.

Saját trakcionálással Szerbiában

Az RCG 2023 januárjában Rail Cargo Carrier – Serbia d.o.o. névvel hozta létre tizenharmadik szállítmányozási leányvállalatát; a belgrádi központú cégnek köszönhetően az RCG saját trakcionálással – vagyis saját mozdonyokkal és személyzettel – kínálhat nemzetközi szállítási szolgáltatásokat Szerbiában. Az ország a Nyugat-Balkánon felül Törökország felé is fontos összeköttetéseket kínál. Habár az Európai Unió és Törökország közötti vasúti árufuvarozás stabilan nő az elmúlt években, a török külkereskedelem továbbra is elsősorban a közúti szállítástól függ. Az RCG agilitása a saját szerbiai vontatással lehetővé teszi a török gazdaságnak, hogy fenntarthatóbb módon kezelje a Nyugat-Balkánra, valamint a Közép- és Észak-Európába tartó exportfuvarjait.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló, a Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A világ 18 országában jelen lévő RCG összesen 5912 logisztikai szakembere évente körülbelül 419 ezer vonatot – naponta nagyjából 1150-et – közlekedtet le biztonságosan, évente több mint 78 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: ÖBB RCG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek