Ukrajnából jut plusz szénhez Lengyelország

iho/vasút   ·   2022.09.29. 12:00
eromu_tehervonat

Méghozzá vasúton. Az első tehervonat napokon belül el is indulhat.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője egy lengyelországi rádióinterjú során elmondta: Ukrajna 100 ezer tonna szénnel segíti Lengyelországot, a szállítmányokat tehervonatokkal továbbítják. A politikus kihangsúlyozta: a jelentős mennyiségű nyersanyag a Kijev és Varsó közötti szolidaritás megtestesülése. Az első fuvar várhatóan egy héten belül meg is érkezhet Lengyelországba.

A lengyelországi szénszállításokról szóló megbeszélések szeptember elején kezdődtek meg, amikor az ország miniszterelnöke bejelentette, hogy a lengyel nemzeti vasút PKP kiemelten kezeli a szénszállítást. A lengyel hatóságok ekkor azt állították, hogy van elég gördülőállomány és felszerelés ahhoz, hogy jelentősebb problémák nélkül elvégezzék a feladatot.

A bejelentést követően egy héttel az ukrán miniszterelnök annak a lehetőségéről számolt be, hogy Ukrajna megnyithatja a szénexport kvótáját a lengyelországi fuvarok előtt, továbbá mobilissá tehet néhány millió tonna üzemanyagot is. A kezdeti szállítmányok mennyiségét körülbelül 100 ezer tonna szénre becsülték, amit már a lengyel hatóságok is megerősítettek.

Amit nem lehet még pontosan tudni, az az alkalmazott szállítási módhoz tartozó szénszállítmányok ütemezése. A lengyelek azonban biztosak abban, hogy a vasúti járműállomány elegendő a projekthez, és azokat az ukrán utalásokat, miszerint a vasutat részesítik előnyben, most már hivatalosan is megerősítették. Az első tehervonatok már indulásra készen állnak – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Pixabay/railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek