Uniós pénzekből újulhat a szlovén vasút

iho/vasút   ·   2019.08.28. 18:00
400px_maribor

A körülbelül harminckétmilliárd forint értékű támogatással a transzeurópai közlekedési hálózat Baltikumot az Adriával összekötő vasúti folyosójának részét képező pályát korszerűsítik. A projekt során a sebesség emelését lehetővé tevő pályafelújításon felül megújulnak Maribor Tezno, Maribor, Pesnica és Šentilj állomások, korszerűsítik a Šentilji alagutat, valamint megépül a pekeli alagút is. A vasútvonal modernizálása várhatóan 2023 elejére készülhet el, ekkor a Maribor és Šentilj közötti vonatok számát napi hatvanhétről nyolcvannégyre emelik.

Uniós pénzekből újulhat meg a Maribortól északi irányba, Ausztria felé vezető vasútvonal (kép forrása: Wikipedia)

Violeta Bulc, az EU közlekedésért felelős biztosa elmondta: a kohéziós beruházásnak köszönhetően a helyiek és a turisták gyorsabb és biztonságosabb vasúti közlekedéshez jutnak Maribor, Šentilj és az osztrák határ között. Remélhetőleg egyre többen teszik majd le a személyautót és döntenek a környezetbarátabb vasúti szolgáltatás mellett. Ráadásul a projekt nagyobb teherszállítási kapacitást tesz lehetővé, ami a munkahelyekre, a kereskedelemre és az egész ország gazdasági növekedésére is pozitív hatással lesz.

A szlovén infrastruktúráért felelős minisztérium augusztusban hirdetett eredményt a biztosító- és vonatbefolyásoló berendezésekre kiírt közbeszerzésen. A beruházással megújul a biztosítóberendezés Šentilj állomáson, továbbá kiépül az egységes európai vonatbefolyásolás (ERTMS/ETCS) a Dobova–Zidani Most, valamint a Pragersko–Maribor–Šentilj vasútvonalakon – jelenti a Railway Pro.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek