Urquell-zöld csuklós trolit tesztelnek Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.04.01. 16:15
Troli_01

Jelenleg az eddigi egyetlen trolibuszjáraton egy új, Škoda 27 Tr típusú csuklós trolibusz tűnt fel. A pilseni városi közlekedési vállalat (Plzeňské městské dopravní podniky – PMDP) a Prágai Közlekedési Vállalatnak kölcsönözte az egyik újonnan beszerzett troliját. Így a cseh fővárosban egyszerre két trolit is tesztelnek Palmovka és Letňany megállók között. Eddig az 58-as trolibuszvonalon egy Škoda 30 Tr típusú áramszedős szólóbusz közlekedett csak, most három héten át hozzá társul egy csuklós társa is. Ugyanúgy, mint a 30 Tr, a pilsenből kölcsönzött 27 Tr is parciális, tehát akkumulátoros, amely menet közben is, az erre kijelölt és alkalmas szakaszon tölti az aksikat, ugyanakkor olyan szakaszokon is képes közlekedni, ahol nincs felsővezeték.

Palmovka végállomáson pihen a zöldes színezetű Škoda 27 Tr troli<br>(a képre kattintva galéria nyílik a szerző fotóiból)

A kölcsöntroli a pilseni városi közlekedés színeiben pompázik Prágában, rajtahagyták a nyugat-csehországi pályaszámot is, amely 583, Prágában viszont a 9000 számot kapta. A Škoda 27 Tr típusú trolibuszból a Pilsner Urquell sör hazája egyelőre hetet vett, de opcionálisan további tízet hívhatnak még le. A trolibuszok elektromos berendezéseit a Škoda Electric gyártotta, a karosszériát pedig – a már megszokott módon – a Solaris. A 18 méter hosszú járműben 50 ülőhely és 117 állóhely van, egy 240 kilowattos Škoda 33ML 3550 K/4 típusú motor hajtja.

A trolibuszközlekedést Prágában 2017-ben indították újra, amikor is körülbelül egy kilométeres szakaszon Palmovka és Prosek megállók között, egy elég meredek emelkedőn felszerelték a felsővezetéktartó oszlopokat és a vezetéket. A 140-es busz (Palmovka–Čakovice/Miškovice) vonalának egy részén, Palmovka és Letňany megállók között már trolibusz is közlekedik. Egyelőre csak tesztüzemben.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek