Úti célunk a Magas-Tátra

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2012.12.18. 09:00
Tatra_00

Az év minden szakában közkedvelt túristacélpont a szlovák hegyóriás. Magyarok, szlovákok és csehek mellett oroszok, lengyelek, sőt más népek is látogatják a Magas-Tátrát lenyűgöző természeti kincsei miatt. Lássuk milyen eljutási lehetőségeket kínál számunkra a vasúti közlekedés az új menetrendi időszakban.

Kisvasút és nagyvasút találkozása Tátralomnicon<br>(Tevan Imre felvételei)

Kiindulási pontnak vegyük a két legnagyobb felvidéki várost, Pozsonyt és Kassát. Pozsonyból a gyorsvonatok Kassa felé kétóránként közlekednek. A járatok páratlan óra 53 perckor indulnak, ezek Poprádra páros óra 29 perckor érkeznek (10:29–22:29). A Tátrai Villamos Vasút (TVV/TEŽ) – az egyszerűség kedvéért nevezzük kisvasútnak – vonatai Ótátrafüred (Starý Smokovec) és a Csorba-tó (Štrbské Pleso) felé óránként indulnak, x óra 37 perckor (6:37–22:37). Ótátrafüreden természetesen van csatlakozás Tátralomnic (Tatranská Lomnica) felé. Tehát az utasoknak itt ideális esetben 8 percük van az átszállásra, ha a vonat nem késik. Jobb tehát, ha menetjegyüket előre biztosítják célállomásukra, hogy ne veszítsenek értékes perceket a  poprádi jegyvásárlással. Fontos tudni, hogy a kisvasút vonatai nem várnak be semmilyen érkező vonatot, még az intercityket sem. Az IC vonatok esetében az utasoknak 14 percük van az átszállásra, mivel a négyórás ütemben érkező vonatok Pozsonyból páratlan óra 23 perckor érkeznek Poprádra.

Vasúthálózat a Magas-Tátrában és környékén (zölddel a villamosvasút, naranccsal a fogaskerekű, kékkel pedig a normál nyomtávú vasutat jelölik)<br>forrás: ZSSK

Kassáról a pozsonyi gyorsvonatok ugyancsak kétórás ütemben közlekednek páros óra 15 perces indulással, s 75 perc vonatozást követően Poprádon is vannak. Az imént már említettem, hogy a tátrai kisvasút vonatai minden óra 37. percében indulnak, tehát a keletről érkezőknek 7 percük van az átszállásra. Késés esetén a következő járattal kell számolnunk, hiszen a vonat nem vár. Az intercityvel érkező uatsoknak pedig szinte lehetetlen elérni a kisvasutat, hiszen 2 perc átszállási idő van szánva nekik. Igaz, jókora szerencsével s jó kondival még ez is elérhető, hiszen már nem kell a fogadóépületen keresztül fölfelé lépcsőzni ahhoz, hogy a tátravasút peronjához érjünk. Közvetlen eljutási lehetőség van már a 2. és a 3. peronról is.

Nézzük a visszautazást. A Tátrából Pozsonyba a következő a helyzet: a kisvasút vonatai Poprádra óránként érkeznek, mindig 26 perckor (6:26–23:26). Ehhez képest a szlovák fővárosba tartó gyorsvonatok Poprádról kétórás ütemben, mindig páratlan óra 33 perckor indulnak (7:33–17:33). Így hát ideális esetben 7 perc maradt az átszállásra, tehát ugyancsak jó, ha elővételben veszünk jegyet. Aki az intercityt választja, annak kicsit több, 12 perce van átszállni. Az IC-k Poprádról négyóránként indulnak (6:38, 10:38, 14:38, 18:38).

Indul a 425-ös sorozatú villamosvonat a csúcsok felé

A Tátrából Kassára utazók számára elég kevés, mégis ha nem késik a tátrai kisvasút, akkor elegendő – 5 perc az átszállásra szánt idő. A kisvasút vonatai ugye minden óra 26. percében érkeznek Poprádra, a kassai gyorsok pedig Poprádról kétóránként páros óra 31 perckor indulnak (10:31–20:31). A Pozsony–Kassa viszonylatban közlekedő IC járatokra nincs biztosítva a csatlakozás, ezek a kisvasút vonatainak érkezése előtt egy perccel indulnak Poprádról.

Ótátrafüred a vasúti gócpont, három irányban közlekednek itt a vonatok.

Pozsonyba és Kassára is közvetlen járatokkal lehet eljutni Budapestről. Kassára a keleti országrészből miskolci átszállással is könnyen eljuthatunk, igaz elég siralmas a helyzet a magyar-szlovák államközi forgalomban. Budapestről a Tátrába leggyorsabban kelet felé, Kassán keresztül juthatunk el. A Rákóczi EC Kassára 6:30-kor indul a Keletiből, Miskolcon 8:33-kor van, s két perccel 10 óra előtt ér a végállomásra. Kassáról aztán a 606-os „Liptov“ gyorssal robogjunk tovább Poprádra, ahová 11:30-kor érkezünk. Ha nem késik a gyors, akkor már 11:37-kor indulhatunk is a hegyekbe. Ezesetben 12:01-kor lehetünk Ótátrafüreden, 12:50-kor pedig a Csorba-tónál. Hozzá kell tenni, aki a Csorba-tóra utazik, annak megéri tovább utazni egy megállónyit a gyorsvonattal, mégpedig Csorbáig (Štrba), itt pedig a fogaskerekűvel kapaszkodni fel a hegyre. Így már 12:09-kor a Csorba-tónál kirándulhat. Visszafelé is a legjobb, ha Kassa felé megyünk. Budapest felé a csatlakozást a 607-es „Liptov“ gyorsvonat biztosítja, ez 16:31-kor indul Poprádról. Kassára 17:45-kor érkezik, s a Rákóczi EC 18:02-kor indul. Miskolcra 19:26-kor ér, a fővárosba pedig 21:30-kor érkezik.

Kapcsolódó hírek