Vadász távolította el a Szili homlokfaláról a rákenődött szarvast

iho/vasút   ·   2024.01.02. 12:30
szili_szarvas

Korábban a körzeti megbízott és az utasok is kudarcot vallottak. A katasztrófavédelem nem közreműködött a vadkármentesítésben.

Újév napján a Székesfehérvár–Celldömölk 20-as számú, villamosított, egyvágányú fővonalon Csór-Nádasdladány és Sárszentmihály állomások között, a Zalaegerszegről a Déli pályaudvarra tartó, Várpalotáról 20:24-kor továbbindult Göcsej Intercity (IC963) elgázolt egy szarvast Sárszentmihály közelében, a 116-os szelvényben. Mivel a mozdonyvezető a nyílt pályán a tetemet nem tudta leszedni a mozdony homlokfaláról, húsz kilométer per órás sebességgel haladt Sárszentmihályig, ahol – miután az eljárási rendnek megfelelően korábban értesítették a hálózati, illetve a MÁV-Start főüzemirányítót, illetve a 112-es központi segélyhívót – a Fejér vármegyei katasztrófavédelmet kérték meg a vad eltávolítására.

A katasztrófavédelem azonban nem vonult ki a helyszínre, így este fél tízkor a körzeti megbízottra hárult a feladat, hogy a szarvas maradványait valahogy lefejtse a Sziliről, de akárcsak a korábban segíteni igyekvő vezető jegyvizsgáló és az utasok, ő is kudarcot vallott. Tíz óra után érkezett a helyszínre egy vadász, aki negyedórás munkával távolította el a vadat.

A jelzett szakaszon gyakori a vadgázolás, a MÁV a baleset esetén értesítendő szerveken kívül a vonatra vonatkozóan megadja a szolgálatot teljesítő munkatársainak az illetékes ősi-sárréti vadásztársaság elérhetőségét is. Sárszentmihály állomásról az utasok (értesüléseink szerint körülbelül kétszázan!) a Várpalotáról 20:54-kor továbbindult 901-es Bakony IC-vel utazhattak tovább a Déliig, míg a 963-as elmaradt, nem közlekedett tovább.

A jelzett szakaszon ma is nehézmények akadályozták a rendszerinti vasúti közlekedést: elromlott a biztber, ezért félórával is megnövekedhetett egyes IC-vonatok menettartama.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek