Vasárnaptól nyári menetrend Szlovákiában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.06.08. 15:00
Lamin_01

A tervezettnek megfelelően, június 9-én, vasárnap lép életbe a ZSSK szlovák állami személyszállító vasúttársaság nyári menetrendi módosítása. A közlekedési minisztérium megrendelése alapján új járatok indulnak, amelyek leginkább a turizmust erősítik majd nemcsak belföldi, hanem nemzetközi viszonylatban is.

Az egyik legjelentősebb belföldi módosítás a Nagykapos–Bánóc (Veľké Kapušany–Bánovce nad Ondavou) harminckilométeres szakaszon történő vasúti személyforgalom újraindítása. Hat éve maradt árván a sínpár ezen a vonalon, június 10-től (mivel a vonatok csak munkanapokon közlekednek, s a Pünkösdhétfő Szlovákiában nem munkaszüneti nap) négy vonatpár közlekedik majd a vonalon. A menetrend leginkább a munkába és iskolába ingázó utasközönségnek felel meg. A járatok csatlakoznak a Kassa és Homonna felől és oda közlekedő vonatokhoz.

fotó: ZSSK

A nemzetközi forgalomban legjelentősebb újítást a Kassa és Munkács közötti közvetlen regionális gyorsvonatok jelentik. A járatokat nemzetközi viszonylatban kötelezően megváltott helyjeggyel lehet igénybe venni, a Kassa–Tiszacsernyő belföldi szakaszra viszont nem lesz kötelező a helyjegy váltása. A vonat Kassa és Tiszacsernyő között sehol nem áll majd meg, Kárpátalján pedig csak Csap állomást szolgálja ki. A menetjegy egy útra Kassa és Munkács között 7,50 euróba kerül majd, ami tartalmazza már a helybiztosítás árát is. A vonaton kerékpárszállításra is lesz lehetőség, ennek ára 3 euró. A vonatok Kassáról 9:10-kor és 12:01-kor indulnak, vissza pedig 18:13 és 21:33-kor érkeznek Kassára. Munkácson át lehet majd szállni több ukrajnai célállomású belföldi járatra is, például Kijev, Odessza, Harkov és Lemberg irányába. További újdonság, hogy Poprád és Muszyna között is indítanak regionális gyorsvonatokat, ez a késmárki és ólublói vonal, ahol a nyári vakáció ideje alatt hétvégenként két gyorsvonatpár közlekedik majd egész a lengyelországi Muszyna állomásra, ahol Krynica és Nowy Sacz felé. Ahogy már említettük, a csehek egy késő esti járattal bővítik a Prága és Pozsony közötti szakaszt, elindul a cseh railjet is.

Retrólaminátka Pozsonyban

Bővítik a járatok számát a Tátrai Villamos Vasúton is és a Fogaskerekű Vasúton is a nyári főszezon miatti megnövekedő utasigény függvényében. Csorba és Csorbató állomások között öt pár fogaskerekűvel több jár, valamint egy járatpárra bővül a Csorbató–Poprád viszonylat is.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek