001-es Szergej: járja Tolnát, Baranyát

Vörös Attila   ·   2016.04.29. 08:45
800__IMG_6289

Az M62 001-es gép, az első Szergej, 2013 őszén vonult be a dombóvári műhelybe B-vizsgára. A felújítás nagyon elhúzódott, még másfél évvel később, a tavaly májusi Szergejünnepen is csak a kasztni tudott részt venni, gépészetileg még egyáltalán nem állt össze a mozdony. A nyári balatoni retrót végülis teljesen kihagyta, pedig volt róla szó, hogy majd a 001-es is részt vesz az északi part forgalmában.

Komlón rakott kővonattal nyargal Godisa felé a 001-es. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila felvételeiből

A korhű színekben pompázó 001-est végülis szeptember végén jelentették készre, a futópróbát Dombóvár és Abaliget között tartották a 40-es vonalon. A mozdony aztán ment egy kört az országban – de dolgozni sehol sem dolgozott... Ferencváros, Szolnok, Szeged, Kiskunhalas, Baja, majd vissza Dombóvár. Talán csak nem tudták eldönteni, kié is legyen a gép? Mindenesetre Dombóváron végre kapott munkát, a helyi és a Pécs környéki kiszolgáló tehervonatokat vitte. Pincehely, Tamási, Szekszárd, Pörböly, Komló, Sellye, Drávafok, Vajszló, Barcs, Szentlőrinc, Magyarbóly/Pélmonostor.

A pörbölyi fás kocsikkal és egy bátaszéken kirakodott pőrével halad Mórágynál a gép

Több-kevesebb rendszerességgel, a mozdony sajnos nagyon sokszor és sokat állt különböző hibákkal. Ez nem nagyon könnyítette meg a lefotózását, pláne, hogy a dél-dunántúli helyi teherforgalom finoman szólva is nagyon gyér, még az újra megnyitott magyarbólyi határátmeneten is gyakrabban fordul elő három kocsi, mint húsz egy vonatban. És igazság szerint, így ránézésre a négy kocsival alkotott gazdag, vizes fehér füst sem valami bíztató...

Most végre szerencsénk volt a 001-essel, szép időben, kellemes vonatokkal forult meg a hét elején Komlón és Pörbölyön. Nézzék meg a képeinket!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek